Які ускладнення можуть виникнути у вас через пневмонію

Запалення легенів, в тому числі й повітряних мішків, називають пневмонією. Вона виникає через бактерії, віруси або грибки, які вражають одну чи обидві легені. Це захворювання викликає запалення в повітряних мішках легенів, що призводить до скупчення рідини в них, ускладнюючи дихання, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Хоча пневмонія може нести серйозну загрозу, особливо для груп ризику, як люди, старші за 65 років та діти віком до 5 років, швидкість відновлення після неї та імовірність ускладнень в основному залежить від кількох факторів, серед яких безпосередня причина інфекції, а також супутні захворювання.

Тому вкрай важливо розуміти, які ускладнення може мати пневмонія та лікувати їх належним чином, аби зменшити ризик виникнення додаткових проблем зі здоров’ям.

Ось кілька можливих ускладнень, які можуть з’явитись на фоні пневмонії:

Бактеріємія та септичний шок: Бактеріємія – це стан, при якому бактерії, що викликають пневмонію, потрапляють у кров і призводять до критичної ситуації, відомої як септичний шок. Це відбувається, оскільки інфекція в крові викликає падіння артеріального тиску до небезпечного рівня. Коли артеріальний тиск занадто низький, перфузія до життєво важливих органів порушується. Тому, якщо ви помітили такі симптоми, як лихоманка, збільшення частоти серцебиття, прискорене дихання, негайно зверніться до свого лікаря.

Дихальна недостатність: У людини, яка страждає на пневмонію, легені можуть не справлятись із забезпеченням організму киснем та виведенням вуглекислого газу. Можуть виникати такі симптоми, як задишка, тривожність, нерегулярний пульс, посиніння шкіри.

Локальні ускладнення: Інколи в ураженій зоні може накопичуватись випіт, що з часом призводить до емпіеми. Для лікування цих ускладнень потрібен тривалий прийом антибіотиків, може навіть знадобитись дренаж, а у важких випадках – операція. Симптомами локальних ускладнень пневмонії є біль у грудях, втрата ваги та лихоманка.

Ниркова недостатність: У випадку бактеріемії та септичного шоку серце може не справлятись із перекачуванням крові до нирок. Бактерії впливають на серце і зниження його функції призводить до недостатнього надходження кисню до органів. Якщо ви вже маєте хвороби серця, шанси на те, що пневмонія викличе пов’язані з ним ускладнення підвищуються. Їх симптомами можуть бути утруднення дихання, порушення серцевого ритму, постійний кашель або хрипи, набряки в щиколотках і раптовий набір ваги.

Менінгіт:  Це важкий тип інвазивної інфекції мозкових оболонок, як правило, спричиненої бактеріями (пневмококова хвороба). Це може статися, якщо інфекція поширюється від легенів до мозкових оболонок. У пацієнта можуть з’явитись головний біль, скутість шиї, висока температура і сплутаність свідомості.

Поділись


Новини партнерів