Що викликає застуду і як її уникнути

У більшості регіонів світу захворюваність на грип, застуду та інші подібні інфекційні хвороби зростає в зимовий час. Щодо причин цього існує декілька теорій. Одна з них полягає в тому, що низька температура повітря може уповільнити очищення дихальних шляхів, дозволяючи патогенам долати захисні бар’єри організму. Забрудники, які є в повітрі, за таких умов можуть сильніше подразнювати дихальні шляхи, збільшуючи ризик потрапляння в організм збудників інфекції, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Застуда майже завжди спричинена риновірусами. Багато хто знайомий із способами захисту від них: часто мити руки протягом двадцяти секунд і довше, уникати тісного контакту з людьми, які мають симптоми застуди, не торкатися свого обличчя та очей.

Прикривання рота під час чхання чи кашлю також допоможе зменшити ймовірність поширення інфекції, якщо ви застудилися. Людям із симптомами застуди слід уникати зустрічей з іншими людьми. Але важливо пам’ятати, що Covid-19 може мати ті ж симптоми, що і звичайна застуда. Тому необхідно бути особливо обережними і дотримуватись режиму самоізоляції, якщо у вас з’явились кашель, лихоманка та біль у горлі, поки ви точно не будете впевнені, що не інфікувались нововірусом.

Певний інтерес у науковців викликає зв’язок вітаміну D зі зменшенням ризику сезонних інфекцій. Тобто, причиною збільшення кількості випадків грипу та застуди може бути нестача вітаміну D через брак сонячного світла. Однак, доказів на підтримку цієї гіпотези недостатньо, щоб рекомендувати прийом вітамінних добавок в якості профілактики сезонних інфекцій.

Існує багато способів зменшити ризик зараження респіраторними інфекціями. Наприклад, існують докази, що здоровий восьмигодинний сон забезпечує кращу стійкість перед риновірусами. Також позитивний ефект має зменшення споживання алкоголю, зниження рівня стресу та тривоги, а також регулярні фізичні вправи.

Від застуди не існує ліків, препарати, які призначають лікарі, покликані боротись з її симптомами та дещо прискорити одужання. При застуді не потрібно вживати антибіотики – вони безсилі проти вірусів, натомість у вас може розвинутись резистентність до їхньої дії, якщо приймати їх без потреби.

Симптоми грипу зазвичай також нагадують симптоми застуди, але зазвичай вони мають вищу інтенсивність.

Якщо симптоми застуди не минають протягом десяти днів, є дуже сильними або з’явились у зовсім маленьких дітей, варто звернутись до лікаря. Якщо ви при цьому підозрюєте, що могли контактувати з Covid-19, важливо зробити тест, щоб вчасно отримати медичну допомогу.

Поділись


Новини партнерів