Вчені знайшли новий спосіб профілактики коронавірусу

Пандемія продовжує руйнувати звичне життя людей, тож вчені по всьому світу цілодобово працюють над створенням ефективної та безпечної вакцини проти COVID-19. Оскільки специфічного лікування для цієї хвороби поки не існує, науковці намагаються перепрофілювати для неї методи лікування та профілактики інших інфекційних захворювань. Нещодавно вони знайшли ще один спосіб запобігання COVID-19 за відсутності вакцини, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Згідно з останніми повідомленнями, дослідники з Колумбійського університету розробили назальний спрей, який може успішно запобігати зараженню COVID-19. В даний час ці спреї були протестовані на тхорах та на 3D-моделі легенів людини.

Ліпопептид, який є комбінацією ліпідів та пептидів, запобігає злиттю коронавірусу з мембраною клітин-мішеней, блокуючи прийняття необхідної форми ключовим білком. Дослідники вважають, що спрей має спрацьовувати одразу і його дія повинна тривати принаймні 24 години. Назальний спрей також доступний за ціною, довго зберігається і навіть не потребує охолодження.

Однак, цей спрей не можна поки що випускати на широкий ринок. Як і будь-який інший медичний препарат, він ще повинен пройти клінічні випробування на людях. Також потрібно забезпечити його вироблення у великих кількостях, щоб забезпечити доступ до нього для всіх. Вчені сподіваються перейти до подальших досліджень якомога швидше.

Назальний спрей може бути особливо корисним у тих частинах світу, де важко забезпечити масове щеплення населення, особливо на початку кампанії з вакцинації. Оскільки на розробку та виробництво вакцини знадобиться ще якийсь час, спрей може стати тимчасовим порятунком. В кінцевому підсумку він допоможе зменшити навантаження на системи охорони здоров’я та  обмежити поширення вірусу серед людей.

У світі зафіксовано вже понад 49 мільйонів випадків коронавірусної інфекції, вона забрала більш, ніж 1,25 мільйона життів. Зараз одразу кілька країн проводять тестування вакцин проти нового коронавірусу, тож є надія, що скоро ми повернемось до звичного життя.

Поділись


Новини партнерів