Вушна сірка може допомогти визначити рівень стресу та ризик розвитку депресії

Через пандемію проблеми із психічним здоров’ям загострились у людей по всьому світу. Стрес, загроза безробіття, відчуття самотності через карантинні заходи – все це не могло позначитись на нашому емоційному та психічному стані. Однак, коли хтось каже, що відчуває сильний стрес, це завжди звучить абстрактно, а способу виміряти дійсний рівень стресу не існує. Хронічний стрес збільшує ризик виникнення депресії і тривожного розладу, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Нещодавнє дослідження показало, що новий метод збору та аналізу вушної сірки може допомогти виміряти рівень гормону стресу під назвою кортизол. Це може стати надійним та дешевим способом виявлення людей, які мають високий ризик виникнення депресивного або тривожного розладів.

Кортизол – це гормон, секреція якого посилюється, коли ви відчуваєте стрес, та знижується, коли ви розслаблені та спокійні. Саме він запускає реакцію “бийся або тікай”, але коли його рівень постійно високий, це негативно позначається на стані здоров’я, зокрема на роботі імунітету, рівні кров’яного тиску, тощо.

Кортизол міститься в слині, крові та навіть волоссі. Однак, зразки крові та слини фіксують лише його рівень в певний момент часу, а він сильно коливається протягом дня. Зразки волосся можуть дати уявлення про рівень кортизолу протягом кількох місяців, але такі аналізи коштують дорого. Деякі люди можуть також не мати достатньо волосся, яке можна використовувати як зразок для вимірювання рівня кортизолу.

Тому Андрес Херане-Вівес, викладач Лондонського Інституту когнітивної нейронауки та Інституту психіатрії Університетського коледжу Лондона, з колегами подумали про аналіз вушної сірки для визначення рівня кортизолу. Вушна сірка стабільна, стійка до бактеріального забруднення, а також може бути доставлена ​​в лабораторії для аналізу. З її допомогою можна визначити рівень кортизолу за останні кілька тижнів.

У невеликому дослідженні науковці двічі зібрали зразки крові, волосся та вушної сірки у 37 учасників. Коли вони порівняли надійність вимірювання рівня кортизолу з вушної сірки, що проводиться шляхом взяття мазків, та інших методів, було виявлено, що концентрація кортизолу у вушній сірці порівняно з волоссям, була значно вищою, що полегшило аналіз.

Вони також виявили, що вушна сірка демонструє більшу стабільність рівня кортизолу в порівнянні з іншими зразками, які були більш чутливими до коливань, спричинених такими факторами, як нещодавнє вживання алкоголю.

Результати дослідження було опубліковано в журналі Heliyon. Крім того, вчені хочуть перевірити, чи підходить вушна сірка для вимірювання рівнів інших гормонів в організмі.

Поділись


Новини партнерів