8 способів уникнути руйнування зубів та розвитку карієсу

Карієс є дуже поширеною стоматологічною проблемою. Він виникає, коли бактерії, що спричиняють утворення порожнин, такі як Streptococcus mutans, розчиняють поверхню зубної емалі. На ранніх стадіях карієс може спричинити підвищену чутливість зубів, а пізніше викликає нестерпний біль, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

доктор Соня Бхатт, стоматолог-хірург, дала декілька порад, які допоможуть вам уникнути розвитку карієсу:

Щітка – це головне. Саме щітка видаляє з видалити з поверхні зубів бактерії та залишки їжі, тому дуже важливо правильно вибрати її. Найкраще обирати щітку з м’якою щетиною або ж щетиною середньої жорсткості, та чистити нею зуби двічі на день. Однак, навіть м’яко щіткою не треба чистити зуби надто інтенсивно, так можна пошкодити зубну емаль.

Не забувайте про зубну нитку. Не так багато людей використовує зубну нитку, але це найкращий спосіб позбутись нальоту та залишків їжі між зубами. Таким чином ви позбавляєте бактерії середовища для розмноження.

Завжди користуйтесь ополіскувачем для ротової порожнини. Використання ополіскувача повинно бути частиною вашого щоденного догляду за порожниною рота. Вони бувають двох типів – ті, які мають лише косметичний ефект, тобто усувають неприємний запах, та ті, які допомагають знищити шкідливі бактерії. Ополіскувач потрібно використовувати 21 день підряд, а потім робити перерву на 2 тижні.

Зменшіть споживання газованих напоїв. Солодкі газовані напої містять велику кількість цукру, який утворює наліт на поверхні зуба. У ньому швидко розмножуються бактерії, що може призвести до розвитку карієсу.

Киньте палити. Паління зменшує секрецію слини, яка, серед іншого, сприяє очищенню ротової порожнини від бактерій. Через куріння бактерії можуть налипати на зубну емаль і тривалий час залишатись на ній, спричиняючи виникнення карієсу.

Проведіть фторування зубів. Часто причиною розвитку карієсу є нестача фтору. Це може виявити ваш стоматолог. Якщо у вас не вистачає фтору у зубній емалі, він може запропонувати провести фторування.

Підберіть правильний тип зубної пасти. Зубна паста з вмістом фтору може захистити ваші зуби від карієсу. Уникайте зубної пасти, що містить різкі абразиви, оскільки вона може повільно пошкоджувати емаль, оголюючи пульпу.

Регулярно відвідуйте стоматолога. Ви повинні відвідувати свого стоматолога принаймні два рази на рік, оскільки він зможе діагностувати карієс задовго до того, як він стане на стільки запущеним, щоб викликати біль та підвищену чутливість зубів.

Поділись


Новини партнерів