Фахівці назвали неочевидні ознаки дефіциту вітаміну D

Вітамін D дуже важливий для нашого організму, оскільки він необхідний для підтримки здоров’я кісток, зубів та м’язів. У зимові місяці, коли світловий день стає коротшим, а ми проводимо на вулиці все менше часу, стає важко отримати належну кількість вітаміну D від сонячного світла. А це призводить до погіршення засвоюваності кальцію та фосфатів нашим тілом, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Сильна нестача вітаміну D може навіть призвести до деформації кісток, рахіту або остеомаляції. Однак, зрозуміти, що ви страждаєте на дефіцит вітаміну D може бути непросто, адже його симптоми часто бувають слабковираженими.

Тому ви повинні стежити за собою у зимовий сезон та приділяти увагу таким симптомам:

Втома. Це один з найпоширеніших ознак дефіциту вітаміну D. Звісно, вона може бути ознакою браку енергії через поганий сон або неякісне харчування, але в поєднанні з іншими симптомами постійна втома має вас насторожити.

Деякі пацієнти також повідомляють про біль у м’язах та перепади настрою.

М’язові судоми також можуть бути викликані дефіцитом вітаміну D.

Сильна нестача вітаміну D викликає рахіт, який у дітей проявляється через порушення росту, слабкість у м’язах, біль у кістках та деформацію суглобів. Однак, це дуже рідкісні випадки. Загалом дефіцит вітаміну D у дітей часто викликає слабкість та біль у м’язах.

У дорослих же симптоми дефіциту цього вітаміну зазвичай менш помітні. Окрім вже перерахованих втоми, слабкості, перепадів настрою, болю в м’язах та судом, дехто з пацієнтів також скаржиться на втрату волосся.

Звісно, всі ці симптоми можуть свідчити і про інші стани та хвороби, та краще буде пройти обстеження у лікаря. Харчовими джерелами вітаміну D є жирна риба, яйця, гриби та деякі збагачені продукти. Коли тривалість світлового дня зменшується, варто збільшити їх споживання.

Поділись


Новини партнерів