Названо популярний овоч, який може бути причиною здуття

Абсолютна більшість людей в якийсь момент життя стикається зі здуттям живота. Це змушує живіт надуватись, твердіти і в принципі викликає багато незручностей, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Біль та здуття можуть бути викликані вживанням певних продуктів, переїданням або ж надто швидким споживанням їжі. До продуктів, які можуть спричинити здуття, належить, приміром, капуста.

Капуста містить велику кількість FODMAP, через що деякими людьми вона може засвоюватись напрочуд важко.

Акронім FODMAP означає “ферментовані олігосахариди, дисахариди, монозахариди та поліоли”. Вони являють собою коротколанцюгові вуглеводи, які погано всмоктуються в тонкому кишечнику. Продукти, багаті на вуглеводи з коротким ланцюгом є однією з найпоширеніших причин здуття.

Вуглеводи, які не можуть засвоїтись у кишечнику, залишаються у шлунку та починають бродити, створюючи ідеальне середовище для шлункових бактерій. Продуктом їх життєдіяльності є газ, який накопичується в кишечнику та викликає відчуття здуття.

До інших продуктів з високим вмістом FODMAP належать цибуля та часник.

Клітковина також є різновидом FODMAP. Тому продукти з високим вмістом клітковини, не зважаючи на всю свою користь, можуть спричиняти проблеми з травленням, яких можна уникнути, якщо термічно обробити продукти перед вживанням. Якщо ви часто страждаєте на здуття живота, можливо, вам слід уникати капусти та інших продуктів з високим вмістом FODMAP.

Якщо ж симптоми здуття тривалий час не зникають, варто звернутись до медиків. Вони можуть бути пов’язані з рядом серйозних хвороб, включаючи рак кишечника та яєчників.

Поділись


Новини партнерів