Вчені розказали, як сон може скорочувати наше життя

Недосипання пов’язане з хворобами серця та ранньою смертю. Однак, надлишок сну також може шкодити. За актуальними даними, люди, які сплять 9-10 годин на добу, страждають на ожиріння частіше, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За інформацією з сайту WebMD, за шість років спостережень, ожиріння розвивалось у любителів поспати на 21% частіше, ніж у тих, хто спав 7-8 годин на добу.

Цікаво, що цей зв’язок між сном та вагою залишався незмінним навіть після поправок на харчування та рівень фізичної активності.

Ожиріння може спровокувати розвиток діабету 2 типу, рак молочної залози і кишечника та навіть інсульт. В середньому ожиріння зменшує тривалість життя на 10 років.

Ще одне дослідження пов’язало надлишок сну з негативним впливом на здоров’я серця. У дослідженні здоров’я медсестер брали участь майже 72 000 жінок, і науковці проаналізували інформацію про режим сну кожної з них. Вони визначили, що ті учасниці, які спали в середньому по 11 годин на добу, на 38% частіше мали ішемічну хворобу серця, порівняно з тими, хто спав по 8 годин на добу.

Ішемічна хвороба серця розвивається, коли кровотік блокується жировими відкладеннями в коронарних артеріях. Її не можна вилікувати, однак можна їй запобігти, якщо вести здоровий спосіб життя.

Причин того, що вам важко піднятись з ліжка зранку, може бути багато. Винуватцями можуть бути стрес, тривожність або ж депресія.

Фахівці радять залишати штори відкритими та придбати будильник, який освітлює кімнату, коли починає дзвонити, щоб вам було легше встати зранку. Ви можете також поставити на будильник бадьору мелодію, яка вам подобається і піднімає вам настрій.

Поділись


Новини партнерів