Чим бронхіт відрізняється від звичайної застуди

Кашлем або застудою восени нікого не здивуєш, але якщо вони повертаються знову і знову, це привід відвідати лікаря. Оскільки симптоми більшості респіраторних інфекцій досить подібні, може бути важко розрізнити деякі з них – наприклад, застуду та бронхіт, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Бронхіт – це респіраторне захворювання, при якому крихітні трубки, по яких у легенях розходиться повітря, запалюються і починають виробляти надто багато слизу. Бронхіт буває двох типів – гострий та хронічний. Гострий бронхіт в основному спричинений вірусною інфекцією і триває 10-14 днів, тоді як хронічний бронхіт може тривати від 3 місяців до 2 років.

Найпоширенішими симптомами бронхіту є вологий кашель, незначна лихоманка, хрипи, втома, задишка та біль у грудях.

Яка ж різниця між бронхітом та застудою? Застуда виникає через вірусну інфекцію, яка вражає верхні дихальні шляхи. Відповідно, її симптоми пов’язані з носом та горлом. Хоча застуда може призвести до розвитку гострого бронхіту, хронічний бронхіт частіше виникає або через куріння, або через вдихання токсичних хімічних речовин чи забруднення повітря.

Найпоширенішими симптомами застуди є нежить, чхання, біль у горлі, сухий кашель, та інколи субфебрильна температура. У людини, яка страждає на бронхіт, нежитю немає, а кашель вологий.

Застуда не потребує лікування, а при важкому бронхіті людині може знадобитись медична допомога.

У випадку, якщо гострий бронхіт не супроводжується бактеріальною інфекцією, не потрібно приймати якісь спеціальні ліки. Він сам мине через тиждень-півтора. Безрецептурні препарати, такі як парацетамол, можна використовувати для полегшення симптомів гострого бронхіту (наприклад, лихоманки).

При хронічному бронхіті можуть знадобитись антибіотики, протизапальні препарати, бронхолітики та велика кількість рідини. Пацієнту також потрібно триматися подалі від усіх видів диму.

Поділись


Новини партнерів