Що трапиться з вашим організмом, якщо ви будете регулярно вживати солону їжу

Пакетик чіпсів. Шматок піци. Порція картоплі фрі. Всі ці продукти мають дещо спільне – всі вони дуже солоні. Американська кардіологічна асоціація рекомендує здоровим дорослим споживати не більш, ніж 2300 мг натрію на добу, але найкраще обмежитись 1500 мг. Можливо, ви не до кінця усвідомлюєте, якої шкоди завдаєте своєму тілу, перевищуючи рекомендовані добові норми, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Ось 7 побічних ефектів регулярного вживання великої кількості солі, про які ви повинні знати:

Ви будете пити менше води. Більшість людей вважає, що вживання солоних продуктів підсилює спрагу і людина п’є більше. Але насправді в довгостроковій перспективі дуже солона їжа призводить до зменшення вживання води. Довгострокове дослідження, опубліковане в The Journal of Clinical Investigation, яке проводилось між 2009 та 2011 роками на учасниках чоловічої статі, показало, що збільшення споживання солі корелює зі зменшенням споживання води. Річ у тім, що організми учасників виробляли та зберігали більше вологи, ніж звичайно. Однак, для цього тілу потрібна додаткова енергія, тому це часто призводило до переїдання.

Ви можете набрати вагу. Зловживання солоною їжею часто призводить до збільшення ваги. Дослідники з університету Дікін виявили, що надлишок солі в раціоні може посилити потяг до жирної їжі в цілому.

Ви відчуватимете здуття живота. Щоденне вживання солоної їжі призведе до здуття живота, оскільки ваше тіло затримуватиме зайву воду. Дослідження, опубліковане The American Journal of Gastroenterology, показало, що здуття живота частіше виникає у людей, які дотримуються раціону з високим вмістом натрію. Здуття може викликати дискомфорт та біль, тому подумайте наступного разу, чи вартий того зайвий пакетик чіпсів.

Ваші пальці набрякатимуть. Так-так, ви зіткнетесь не тільки зі здуттям живота. Надлишок солі у крові призводить до затримки у тілі додаткової вологи. Тоді кожного ранку ви помічатимете сильне набрякання пальців.

Стан шкіри погіршиться. Існує багато доказів, що дієта безпосередньо впливає на ризик виникнення прищів. Одне дослідження, в якому взяли участь 200 людей, показало, що ті, хто постійно страждають від прищів, частіше вживають солону їжу, порівняно з тими, у кого шкіра чиста.

Головний біль. Дослідження, опубліковане в журналі BJM і проведене за участі 400 людей, показало, що ті учасники, які їли продукти з високим вмістом натрію, частіше страждали від головного болю. Інше дослідження підтвердило ці дані, показавши, що зменшення споживання натрію допомогло знизити частоту головних болей у пацієнтів старшого віку, які страждають на гіпертонію.

У вас може піднятись кров’яний тиск. Давно відомо, що високе споживання натрію збільшує ризик розвитку гіпертонії. Це не миттєвий ефект, одна пачка снеків не підвищить ваш артеріальний тиск, однак при регулярне споживання великої кількості солі може призвести до зростання тиску та збільшення ризику інсульту, серцевої недостатності, раку шлунка і захворювань нирок.

Поділись


Новини партнерів