5 причин ніколи не вичавлювати прищі

Першим, що спадає на думку, коли прокинувшись зранку ми бачимо на обличчі прищик – це вичавити його, та й по всьому. Але насправді дерматологи категорично не рекомендують намагатись вирішити цю проблему подібним чином, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Прищі – це результат забивання пор шкірним салом та брудом. Вони служать середовищем для розмноження бактерій, які спричиняють запалення під волосяними фолікулами. Внаслідок цього, шкіра навколо пори стає червоною та чутливою, а на поверхні з’являється наповнений гноєм кінчик.

Косметолог і дерматохірург доктор Рінкі Капур назвала 5 причин утриматись від видавлювання прищів:

Ви посилюєте запалення. Стискаючи шкіру навколо прища, ви можете заштовхнути бруд, жир та бактерії ще глибше під шкіру. Крім того, бактерії з ваших пальців також можуть туди потрапити, спричинивши появу нових прищів.

Ви збільшуєте простір для розмноження бактерій. Навіть коли вам здається, що ви повністю очистили пору від гною, якась його кількість могла там залишитись. Він служитиме середовищем для розмноження бактерій, що посилить запалення і викличе появу нових прищів.

Ви можете спричинити появу рубців. Передчасне вичавлювання прища може ускладнити його загоєння. Це призводить до пошкодження тканин та появи рубців. Чим більше ви тиснете на шкіру, тим більший ризик появи рубців на цьому місці.

Ви можете зіткнутись з гіперпігментацією. Постзапальна гіперпігментація – один із найпоширеніших побічних ефектів видавлювання прищів. На вирівнювання пігментації може знадобитись певний час – тижні, місяці, а у деяких випадках навіть роки.

У підсумку ви збільшуєте кількість прищів. Парадоксально, але це так. Геній, який ви вичавили з прища, потрапляє на здорову шкіру. Бактерії, жир та бруд закупорюють нові, чисті пори, спричиняючи появу нових прищів.

За словами доктора Капур, прищ зникне сам за 3-7 днів. Дуже важливо дати йому повністю зажити. Але якщо ви все-таки вичавили його, потрібно вмитись з антибактеріальним милом на нанести на місце запалення зволожуючий крем, рекомендований дерматологом.

Поділись


Новини партнерів