Втрата нюху при коронавірусній інфекції може бути значно поширенішою, ніж вважають лікарі

Втрата нюху – це один з характерних симптомів COVID-19, який виявився значно більш поширеним, ніж медики припускали раніше. Дослідження показало, що про цю ознаку повідомляють далеко не всі пацієнти, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Дослідники заявили, що тестування показало втрату нюху у 77% пацієнтів, тоді як при опитуванні на цей симптом поскаржились лише 44%.

Автори дослідження пояснюють, що тестування чутливості до запахів передбачає розміщення джерела запаху поряд із пацієнтом, який безпосередньо описує, що він відчуває. Тоді як в більшості випадків проводиться звичайне опитування чи анткетування.

“Об’єктивні тести є більш надійним методом для виявлення втрати нюху, пов’язаної з COVID-19”, – сказала співавторка дослідження Маккензі Ханнум, аспірантка Центру хімічних чуттів Monell у Філадельфії.

Суб’єктивні методи, такі як опитування, були доцільними на початку пандемії, але, за словами Вісенте Раміреса з Каліфорнійського університету, уявлення про справжню поширеність втрати нюху вони дати не можуть

За словами авторів, покладаючись лише на дані, які отримуються від самих пацієнтів, медики недооцінюють кількість випадків втрати нюху. В той же час, зафіксувавши її  під час тестування, можна діагностувати COVID-19 на ранній стадії до появи ускладнень.

Автори нового дослідження також розглядали результати раніше опублікованих досліджень, пов’язаних із втратою нюху при коронавірусній інфекції. Свої результати вони опублікували у журналі Chemical Senses.

Старша авторка дослідження Даніель Рід, заступниця директора центру Monell, припустила, що незабаром перевірка чутливості пацієнтів до запахів стане такою ж рутинною, як зараз перевірка температури тіла.

Поділись


Новини партнерів