5 факторів, які призводять до уповільнення метаболізму

Метаболізм – це процес перетворення їжі, яку ми споживаємо, в корисну енергію. Коли ми хочемо схуднути, метаболізм відіграє в цьому процесі далеко не останню роль. Швидкий обмін речовин дозволяє легше скидати вагу. Хоча метаболізм – це це єдиний фактор, який визначає швидкість схуднення, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Дослідження показують, що повільний метаболізм не є причиною збільшення ваги, але його прискорення справді допомагає швидше позбутись зайвих кілограмів. На швидкість метаболізму впливає багато факторів. Деякі з них ми можемо контролювати, а деякі – ні. Якщо ви намагаєтеся схуднути і хочете пришвидшити обмін речовин, ось список факторів, які можуть вплинути на його швидкість:

Вік. З віком наш метаболізм уповільнюється. Це один із факторів, що не підлягають модифікації. Регулярні фізичні вправи та збалансований раціон допоможуть вам підтримувати здорову вагу, не зважаючи на вікове зниження швидкості обміну речовин.

Неправильне харчування. Багато людей обирають жорсткі дієти, щоб схуднути швидше. Однак, такі дієти можуть мати ряд побічних ефектів, зокрема вони можуть стати причиною нестачі поживних речовин та сильного дефіциту калорій, що знижує швидкість метаболізму.

Поганий сон. Сон вкрай важливий для нашого здоров’я. Коли ви погано спите, ваш організм збільшує секрецію гормонів, які викликають голод і змушують вас споживати більше калорій. Також нестача сну призводить до зниження швидкості метаболізму.

Стрес. Відомо, що стрес негативно впливає на ваше здоров’я. В тому числі, він може стати причиною емоційного переїдання, через яке споживання калорій сильно зростає. Також хронічний стрес може уповільнити метаболізм і примусити вас швидше набирати вагу.

Стать. У чоловіків в середньому метаболізм швидший, ніж у жінок. Хоча, звісно, все залежить від кожної конкретної людини та її генів.

Поділись


Новини партнерів