Вчені розповіли, чия плазма крові найкраще лікує COVID-19

Нове дослідження показало, що такі фактори, як стать, вік та тяжкість перебігу захворювання, можуть допомогти визначити людей, які пережили COVID-19 і мають високий рівень антитіл, здатних захистити від хвороби, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

“Це були важливі характеристики пацієнтів, які дозволяли передбачити не тільки кількість антитіл, але й їхню якість”, – сказала провідна авторка дослідження Сабра Кляйн, професор кафедри молекулярної мікробіології та імунології Школи громадського здоров’я Джонса Гопкінса Блумберга в Балтиморі.

Зокрема, літні чоловіки, які одужали після госпіталізації через COVID-19, можуть бути хорошими кандидатами для здачі плазми, призначеної для лікування інших інфікованих пацієнтів, свідчить дослідження.

Випробування плазми крові все ще тривають, але медики поки не мають певності щодо того, як потрібно вибирати тих донорів плазми, у яких, найімовірніше, буде сильна реакція антитіл.

Для цього дослідження науковці відібрали кров 126 осіб, які пережили коронавірусну інфекцію. Вони виявили багато відмінностей у кількості антитіл та їхній здатності нейтралізувати SARS-CoV-2. Виявилось, що найбільш ефективно боролися з хворобою антитіла літніх чоловіків, у яких хвороба протікала достатньо серйозно, щоб їх госпіталізували.

“Ми знаємо, що величина реакцій антитіл корелює з тяжкістю захворювання при інших інфекційних захворюваннях, таких як активний туберкульоз”, – сказала Кляйн.

Результати дослідження нещодавно були опубліковані в Journal of Clinical Investigation.

Поділись


Новини партнерів