Який біль може бути ознакою високого рівня холестерину

Холестерин – це жирна воскоподібна речовина, яка виробляється печінкою. Вона важлива для утворення клітинних мембран, синтезу вітаміну D і деяких гормонів. Тому певна кількість холестерину потрібна нашому організму, але його надлишок може серйозно нашкодити, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Найпоширенішими симптомами підвищеного рівня холестерину є біль у грудях, сильна втома, нудота, задишка, оніміння кінцівок та відчуття холоду, та біль у шиї, щелепі, верхній частині живота або спині.

Загалом холестерин  поділяють на два основні види – “хороший” холестерин ЛПВЩ та “поганий” холестерин ЛПНЩ. Останній може накопичуватись в артеріях, збільшуючи ризик інфаркту та інсульту. ЛПВЩ транспортує ЛПНЩ до печінки, сприяючи виведенню його з організму.

Найчастіше рівень ЛПНЩ надто високий у тих, хто споживає багато продуктів з високим вмістом насичених жирів.

Американська асоціація серця рекомендує перевіряти рівень холестерину кожні чотири-шість років, якщо ви здоровий дорослий і вам більше 20 років. Якщо ж у вас є близькі кровні родичі, які мали проблеми з холестерином, варто перевіряти його частіше.

Також варто частіше перевіряти рівень холестерину тим, чиї родичі мали інфаркти або інсульти.

Так як підвищений рівень холестерину ніяк себе не проявляє на ранніх стадіях, важливо дотримуватись здорової дієти і регулярно виконувати фізичні вправи, щоб не допустити серйозних ускладнень.

Поділись


Новини партнерів