Науковці розповіли, як довго залишаються заразними люди, які перехворіли на COVID-19

Відомо, що тяжкість інфекції COVID-19 може відрізнятись у різних людей. Ви можете одужати вдома, не маючи жодних симптомів або ж з незначними симптомами, а можете потребувати госпіталізації і отримати серйозні ускладнення, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Тепер же науковці припускають, що люди, які у важкій формі перенесли COVID-19, можуть залишатися заразними протягом 20 днів після зникнення симптомів. Для порівняння, люди, які перенесли цю хворобу у легкій формі, залишаються заразними протягом 9 днів. Це підтвердив огляд десятків досліджень, який було опубліковано в журналі Journal Infection Control and Hospital Epidemiology.

“Виявлення вірусної РНК може не корелювати з заразністю, оскільки наявні дані про вірусні культури свідчать про коротший термін розповсюдження життєздатного вірусу”, – кажуть автори з Орегонського університету охорони здоров’я та науки та Університету штату Орегон. Вони кажуть, що наразі даних для того, щоб зрозуміти, як довго людина може бути переносником життєздатного вірусу, замало.

“Незважаючи на те, що люди можуть розповсюджувати вірус протягом тривалого періоду часу, дослідження, які ми розглянули, показали, що живий вірус, який може заразити іншу людину, виявлявся лише протягом дев’яти днів у людей, які мали слабкі симптоми”, – сказала співавтор дослідження Моніка Сікка, доктор медичних наук, доцент кафедри медицини (інфекційних хвороб) медичного факультету Орегонського університету здоров’я і науки.

Науковці розглянули 77 досліджень, що проводились по всьому світу, з яких 59 були проаналізовані та опубліковані у рецензованих виданнях. Усі дослідження оцінювали заразність вірусів із використанням стандартних методів ідентифікації вірусу шляхом визначення його реплікації за допомогою процесу, який називають полімеразною ланцюговою реакцією, або ПЛР.

Поділись


Новини партнерів