Вчені знайшли несподівану ознаку, яка може попередити про майбутні хвороби суглобів

Високий вміст білка, що змащує колінний суглоб, насправді може бути передвісником майбутнього захворювання суглобів, як показало нещодавнє дослідження, що проводилось на тваринах, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Науковці вивчали роль білка, відомого як лубрицин, у пошкодженнях передньої хрестоподібної зв’язки у собак, оскільки він також може мати значення при подібних травмах у людей.

“Любрицин має вирішальне значення для нормальної роботи суглобів та змащення хрящів”, ​​- сказала дослідниця Хайді Рейзінк, доцент кафедри здоров’я коней у Коледжі ветеринарної медицини Корнельського університету. “Ми знаємо, що якщо організми людини чи тварини не виробляють цей білок, у них розвинеться руйнівне захворювання, яке вражає всі основні суглоби, на які спирається вага тіла”.

Але команда Рейзнік виявила, що у собак, які пережили розрив колінних зв’язок, рівень лубрицину в суглобі підвищувався, що було прямою протилежністю очікуванням вчених. Досі вважалось, що при захворюваннях та пошкодженнях суглобів рівень лубрицину падає.

У трьох піддослідних собак рівень лубрицину зростав між основною травмою та появою перших ознак артриту.

“Це вказує на те, що присутність підвищеної кількості змащувальної речовини може насправді бути біомаркером для прогнозування майбутнього остеоартриту”, – сказала Рейзінк. “Ми також спостерігали підвищений рівень лубрицину у собак через місяці, і навіть через роки після того, як вони пошкодили хрестоподібну зв’язку, що дозволяє припустити, що лубрицин може бути показником тривалої нестабільності суглобів.

“Дивлячись на коней і собак, ми бачимо однакову модель”, – сказала Рейзінк. “Звісно, найбільш переконливі дані можна отримати, якщо перевірити це на людях”. Однак результати досліджень на тваринах не завжди переносяться на людей.

Підвищена кількість лубрицину може стати сигналом для лікарів, що потрібне втручання чи зміна схеми лікування.

Дослідження було опубліковане нещодавно в журналі Scientific Reports.

Поділись


Новини партнерів