5 властивостей шпинату, які роблять його обов’язковою частиною здорового раціону

Шпинат – це багате джерело вітамінів, мінералів та потужних антиоксидантів, що робить його справжньою суперзіркою серед зелених листових овочів. Він має безліч доведених наукою корисних властивостей – від зміцнення імунітету до зниження ризику серцевих і ракових захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Більше того, цей смачний та поживний овоч можна їсти як сирим, так і вареним, що робить його дуже універсальним.

Які ж корисні ефекти може мати шпинат? Ось декілька з них:

Зміцнення імунітету. Шпинат позитивно впливає на імунну систему, і не лише тому, що він містить багато вітаміну С. Він також є джерелом багатьох антиоксидантів і бета-каротину, які сприяють посиленню імунної функції. Вітаміни та мінерали, що містяться в шпинаті, такі як вітамін Е та магній, підтримують ваш імунітет, допомагаючи захищатися від вірусів та бактерій.

Прискорення схуднення. Шпинат містить  дуже мало вуглеводів, але багато розчинної клітковини, яка допомагає схуднути та зміцнити здоров’я, в тому числі завдяки контролю рівня цуру в крові. Клітковина робить шпинат дуже ситним, а отже допомагає уникнути переїдання. Також вона покращує травлення.

Контроль рівня артеріального тиску. Шпинат багатий на нітрати, які допомагають знижувати кров’яний тиск, зменшуючи ризик розвитку серцевих захворювань.

Підтримка водного балансу організму. Вода дуже важлива для нормальної роботи внутрішніх органів. Вона потрібна для регулювання температури тіла, змащування суглобів, транспортування поживних речовин до різних органів, тощо. Вживання багатих на воду продуктів, таких як шпинат, допоможе вам підтримувати належний рівень вологи в організмі.

Підтримка здоров’я очей. Шпинат містить кілька рослинних сполук, включаючи лютеїн та зеаксантин, які можуть підтримувати здоров’я очей. Дослідження показують, що ці пігменти знижують ризик дегенерації макули та катаракти. Ці сполуки можуть допомогти захистити ваші очі від пошкоджень, спричинених сонячним світлом. Шпинат також містить антиоксиданти, які можуть допомогти в боротьбі з раком. Крім того, два компоненти – MGDG і SQDG -, знайдені в шпинаті, можуть уповільнити ріст ракових пухлин.

Поділись


Новини партнерів