Як робота в нічний час впливає на наше здоров’я

Функціонування людського організму жорстко контролюються циркадними ритмами, які допомагають нам визначити, коли спати, прокидатися, їсти і перетравлювати їжу, і навіть регулюють наші гормони. Будь-яке порушення цих ритмів може призвести до порушень обміну речовин та проблем зі здоров’ям, таких як діабет та ожиріння, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Найчастіше від цих проблем страждають люди, які працюють позмінно та у нічний час. Однак точна причина цих метаболічних порушень насправді не була відома.

Зараз група дослідників з Університету Міссурі заявляє, що вони знайшли причину, з якої ті, хто працюють у нічну зміну, стикаються з проблемами зі здоров’ям. Результати їхнього дослідження, опубліковані в International Journal of Molecular Sciences, дозволяють припустити, що клітини тіла видають різні типи сигналів вдень і вночі. Ці сигнали передаються через екзосоми, і перериваються під час нічних змін, що призводить до проблем зі здоров’ям.

Науковці припускають, що їхнє дослідження допоможе визначити тих людей, які найкраще підходять для роботи в нічний час, а також зменшити ризики для здоров’я інших.

За даними Національного фонду сну, США, ті, хто працює у нічні зміни, як правило, мають більший ризик різних проблем з психічним здоров’ям, включаючи депресію та стрес. Збільшене навантаження та стрес можуть призвести як до психічної, так і до фізичної втоми та зниження концентрації уваги. Знижена пильність, у свою чергу, зробить їх більш схильними до помилок. Хронічна втома призводить до таких проблем, як головний біль, проблеми зі сном, болі в м’язах і суглобах та депресія.

Переважно, люди, що працюють уночі, не можуть гарно виспатись. Експерти стверджують, що денний сон менш глибокий та значно коротший за нічний, а тому не може мати таких же відновлювальних ефектів. Тривале безсоння може впливати на пам’ять, настороженість, прийняття рішень та час реакції.

Поряд із втомою, нічні зміни можуть стати причиною порушень травлення, запорів, виразкової хвороби, ішемічної хвороби серця, гастроентериту та підвищеного кров’яного тиску. Людина може стати більш вразливою перед сезонними вірусними інфекціями. Крім того, працюючи в нічну зміну, ви ризикуєте погіршити симптоми хронічних хвороб, включаючи діабет, астму та епілепсію, та знизити ефективність ліків від цих захворювань.

Якщо ви працюєте в нічний час, намагайтесь дотримуватись таких порад:

  • Спіть щонайменше 7-9 годин на добу. Не зволікайте зі сном, коли доберетесь додому.
  • Обов’язково їжте пере тим, як лягати спати, щоб не прокидатись від голоду.
  • Не паліть і не вживайте алкоголь, перед тим, як іти до ліжка.
  • Простежте, щоб у кімнаті, де ви спите, було темно.
  • Споживайте достатню кількість води.
  • Уникайте кофеїну принаймні за 4-5 годин до закінчення вашої зміни. Це допоможе вам краще спати, коли дійдете додому.

Також фахівці рекомендують харчуватись відповідно до графіку, а не їсти протягом усієї зміни. Ви можете принести їжу з дому у контейнері, якщо на вашому робочому місці немає кухні.

Поділись


Новини партнерів