Науковці назвали продукт, який може захистити ваш мозок

Науковці виявили, що метаболіт, який виробляється після вживання сої, може зменшити ключовий фактор ризику деменції. А все завдяки корисним бактеріям, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дослідження, опубліковане в журналі Alzheimer’s & Dementia: TRCI, повідомляє, що у літніх японських чоловіків та жінок, організми яких виробляють еквол – метаболіт дієтичної сої, створений певними типами кишкових бактерій, – виявлено нижчий рівень ураження білої речовини в мозку.

“Ураження білої речовини є важливим фактором ризику зниження когнітивних функцій, деменції та смертності від усіх причин”, – заявив провідний автор дослідження Акіра Секікава з Університету Пітсбурга, США.

Він додав, що науковці виявили в мозку людей, організми яких не виробляють еквол, на 50% більше пошкоджень білої речовини. Це величезна різниця.

Для проведення цього експерименту дослідницька група виміряла рівень екволу в організмі 91-річного японця з нормальними когнітивними функціями. Усіх учасників поділили на групи за рівнем вироблення екволу, а через 6-9 років всі вони пройшли візуалізацію мозку, щоб виявити ступінь ураження білої речовини та відкладень бета-амілоїду, білка, який вважають однією з причин розвитку хвороби Альцгеймера.

Вчені також виявили, що високий рівень ізофлавонів – поживних речовин із сої, які метаболізуються до екволу – не впливав на рівень ураження білої речовини або відкладення бета-амілоїду, коли еквол не вироблявся.

За словами Секікави, здатність виробляти еквол із соєвих ізофлавонів може бути ключем до розкриття корисних ефектів для здоров’я соєвої дієти. Раніше його команда довела, що вироблення організмом екволу пов’язане зі зниженням ризику серцевих захворювань.

Оскільки хвороби серця тісно пов’язані із зниженням когнітивних функцій та деменцією, вироблення екволу може допомогти захистити старіючий мозок та серце.

Епідеміологічні дослідження в Японії, де регулярно вживають сою, показали, що споживання соєвих ізофлавонів пов’язане з меншим ризиком серцевих захворювань та деменції.

“Цей тип досліджень завжди привертає увагу людей, але ми не можемо довести, що еквол захищає від деменції, поки ми не проведемо рандомізоване клінічне дослідження, яке надасть нам достатньо доказів”, – зазначив Секікава.

Поділись


Новини партнерів