Яка небезпека загрожує вагітним жінкам з хронічними хворобами серця

Вагітність може збільшити ризик рідкісного, небезпечного захворювання серця, що називається дисекцією аорти, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Особливо актуально це для жінок, які мають недіагностовані хронічні хвороби серця. Дисекція аорти – це розшарування стінок аорти. Внаслідок цього кров потрапляє у простір між шарами стінки артерії, що може бути небезпечно для життя.

Дослідники проаналізували дані 29 жінок, яких несподівано госпіталізували для операції на аорті під час вагітності. У більшості з них вже було серцеве захворювання, яке у багатьох випадках не діагностували.

Захворювання аорти та такі стани, як синдром Марфана або синдром Лойза-Дітца, часто зустрічаються у жінок, які стикаються з дисекцією аорти під час вагітності. Але вчені додали, що високий кров’яний тиск, найпоширеніший фактор ризику хвороб серця, також може бути чинником, який призводить до дисекції.

Дослідники виявили, що 19% випадків дисекції аорти у жінок, молодших за 35 років, були пов’язані з вагітністю. Це означає, жінки, які вже мають схильність до дисекції, вірогідніше зіткнуться з нею під час вагітності. Можливо, це пов’язано з гормональними змінами в організмі під час вагітності та одразу після пологів.

Дослідження показало, що розшарування стінок аорти може відбутися на усіх трьох триместрах вагітності, а також протягом перших трьох місяців після пологів. Однак, найбільше випадків траплялися в останні місяці вагітності та відразу після народження дитини.

Тому науковці наполягають на важливості обстеження серця та аорти під час планування вагітності, врахування всіх ризиків як для матері, так і для плоду, а також проведення генетичних тестів.

Хоча дисекція аорти найчастіше зустрічається в літніх чоловіків, це дослідження показує, що молодим жінкам та жінкам середнього віку також потрібно контролювати стан свого серця, особливо, якщо вони планують вагітність.

Результати дослідження було опубліковано в журналі JAMA Cardiology 14 жовтня.

Поділись


Новини партнерів