5 продуктів, які потрібно включити в раціон при гіпертонії

Гіпертонія або високий кров’яний тиск є хронічним захворюванням, яке може призвести до серйозних ускладнень, таких як хвороби серця та інсульт. Профілактика гіпертонії корисна всім, особливо якщо ви маєте близьких родичів, які страждають на цю хворобу або піддаєтесь впливу факторів її ризику, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

З іншого боку, якщо у вас вже є гіпертонія, вам потрібно постійно тримати артеріальний писк під контролем, що вимагає самодисципліни. Зазвичай людям, які страждають від високого тиску, рекомендують перейти на раціон, який включає багато фруктів, овочів та молочних продуктів з низьким вмістом жиру, а також помірну кількість риби, цільного зерна, птиці та горіхів.

У новому дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, вивчався раціон харчування більш, ніж 25 000 людей з ​​Великобританії. Науковці зробили висновок, що у тих людей, які збільшили споживання флавонолів, рівень артеріального тиску зменшився. Крім того, виявилось, що ефект від споживання продуктів з високим вмістом флавонолів, такий же сильний, як від дотримання середземноморської дієти або дієти DASH.

Ось кілька продуктів, збільшення споживання яких допоможе вам тримати артеріальний тиск під контролем:

Цитрусові. Апельсини, лимони та грейпфрути дуже багаті на вітамін С, каротиноїди, фенольні кислоти, синефрин та лимоноїди. Багато досліджень показали, що ці поживні речовини допомагають знизити рівень артеріального тиску і запобігають серцевим захворюванням.

Насіння гарбуза. Більшість видів насіння корисні для здоров’я людей, що страждають на гіпертонію, якщо споживати їх у помірних кількостях. Але саме насіння гарбуза знижує рівень артеріального тиску особливо ефективно. Крім інших  вітамінів та антиоксидантів, у ньому у високій концентрації міститься магній, калій та аргінін. Навіть гарбузова олія корисна для пацієнтів з гіпертонією.

Риба. Жирні сорти риби є гарним джерелом пісного білка, вітаміну B12, вітаміну D, кальцію тощо. Більше того, такі види риби, як тунець, скумбрія та лосось, містять багато жирних кислот омега-3, які допомагають контролювати рівень артеріального тиску.

Ягоди. Споживання чорниць, полуниць, малини, ожини та інших видів ягід сприяє зниженню рівня артеріального тиску. Ягоди не лише містять багато флавонолів, а і є потужним джерелом інших видів антиоксиднатів, наприклад, антоціанців. Решта вітамінів та мінералів, що містяться в ягодах, також покращують стан здоров’я і самопочуття хворих на гіпертонію.

Йогурт. Нежирний йогурт без наповнювачів – це повноцінна страва, яка допомагає знизити кров’яний тиск. Це молочний продукт, який містить вітаміни групи В, мінерали, такі як кальцій, калій та магній, а також білок.  Деякі дослідження показали, що споживання трьох порцій йогурту щодня може знизити ризик гіпертонії на 13%.

Поділись


Новини партнерів