Регулярне вживання великої кількості сиру може підвищувати ризик захворювання на рак сечового міхура.
Вчені помітили, що ризик захворювання підвищувався на 50% у тих, хто з’їдав більше 53г сиру в день. Крім того, дослідники прийшли до висновку, що щоденне вживання оливкової олії може скоротити ризик захворювання приблизно в половину.
Результати дослідження були опубліковані в Європейському Журналі Раку. Вчені вивчили, яким чином дієтичні жири впливають на шанси людини захворіти на рак сечового міхура. У Великобританії від даного захворювання щорічно вмирають 10 000 чоловік. Крім того, курці в 4 рази частіше піддаються цій хворобі, ніж некурящі.
Інші фактори ризику включають вплив шкідливих хімічних речовин на робочому місці і повторювані інфекції сечового міхура.
Вчені вивчили переваги в їжі 200 жертв раку сечового міхура і порівняли їх з даними 386 добровольців, які не страждають на рак. Результати дослідження показали, що сир не чинив негативного впливу, якщо його кількість не перевищувала 53 грамів в день. Дослідники підкреслили, що кількість учасників в експерименті може бути занадто малою, щоб стверджувати, що сир є серйозною загрозою для здоров’я. Інші продукти, такі як риба, курка, яйця і маргарин, як виявилося, практично ніякого зв’язку з захворюванням не мали.
Можливо, це пояснює, чому люди на Заході частіше страждають на рак сечового міхура. Ризик захворювання знижується в середземноморських країнах, де раціон харчування людей багатий оливковою олією і рослинною їжею. Проте, вчені стверджують, що результати проведеного експерименту повинні бути підтверджені подальшими дослідженнями.