Вчені з’ясували, які два напої можуть збільшити тривалість життя діабетиків

Дослідження показало, що люди, які випивали чотири або більше чашки зеленого чаю та принаймні дві чашки кави мали нижчий ризик смерті з будь-яких причин на 63%, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Головний автор дослідження доктор Юджі Коморіта з Університету Кюсю в Японії, сказав: “Ми показали, що збільшення споживання зеленого чаю та кави пов’язане зі зниженням смертності від усіх причин. Наслідки можуть бути адитивними”.

Попередні дослідження показали, що ці напої можуть бути корисними для здоров’я завдяки різним біоактивним сполукам, які вони містять. Але досліджень на діабетиках проводилось вкрай мало.

У цьому ж дослідженні науковці відстежували стан здоров’я майже 5000 японців із діабетом 2 типу протягом 5 років. Середній вік учасників складав 66 років.

Доктор Коморіта сказав: “Порівняно з тими, хто не вживав жодного з цих напоїв, у тих, хто пив один із них або обидва, було менше шансів померти від будь-якої причини, а найбільше ризик смерті знижувався при збільшенні споживання і кави, і зеленого чаю”.

Вживання однієї чашки зеленого чаю щодня знизило ризик смерті на 15%, тоді як 2-3 чашки вже знижували ризик смерті на 27%. Чотири і більше чашки зеленого чаю на день допомогли знизити ризик смерті на 40%.

Одна чашка кави на день допомогла знизити ризик смерті на 19%, а дві і більше – на 41%.

Однак, найменше шансів померти мали люди, які пили і каву, і зелений чай.

Цукровий діабет 2 типу може спричинити проблеми з очима, серцем та нервами, часто пов’язаний із надмірною вагою та зниженням рівня фізичної активності.

Зелений чай містить кілька антиоксидантних та протизапальних сполук, включаючи феноли та теанін, а також кофеїн. Кава теж містить численні біоактивні сполуки, включаючи феноли. Окрім потенційно шкідливого впливу на систему кровообігу, вважається, що кофеїн посилює вироблення інсуліну та чутливість до його дії.

Результати дослідження були опубліковані в Інтернет-журналі BMJ Open Diabetes Research and Care 21 жовтня.

Поділись


Новини партнерів