Як запобігти остеопорозу – поради лікаря

Переломи стегна і хребта можуть бути болючим наслідком остеопорозу. Це захворювання вражає багатьох людей. Спосіб життя грає важливу роль в профілактиці.

Для запобігання остеопорозу важливі збалансована, багата кальцієм дієта і регулярні фізичні вправи. Ви також повинні отримувати в достатній кількості вітамін D.

“Вітамін D має вирішальне значення для того, щоб організм міг засвоювати кальцій з їжі, – пояснює хірург-ортопед і хірург-травматолог професор Майкл Амлінг з Німеччини. – Якщо є дефіцит, організм атакує запаси кальцію, які містяться у скелеті. Результат: «Ми втрачаємо кістки»”.

Велика частина вітаміну D виробляється шкірою під впливом сонячного світла. Він міститься в значних кількостях в продуктах харчування, наприклад, в жирній морській рибі, м’ясних субпродуктах, грибах і яйцях. Однак, згідно з даними консультаційних центрів споживачів, вживання харчових добавок з вітаміном D має сенс тільки після консультації з лікарем, оскільки передозування може завдати шкоди здоров’ю.

За словами професора Амлінга, спорт також необхідний для здоров’я кісток. Він вважає «індивідуально адаптоване поєднання» тренувань на витривалість, силу і рівновагу – кращим варіантом. Але, за словами керівника Інституту остеології і біомеханіки при університетській клініці Гамбург-Еппендорф, також рекомендується щоденна фізична активність.

Амлінг також радить уникати таких факторів ризику, як куріння і надмірне вживання алкоголю. Маса тіла повинна бути в межах норми.

Читайте також: Експерти пояснили, як пиво впливає на суглоби і кістки 

Поділись


Новини партнерів