До яких хвороб може призвести поганий стан ротової порожнини

Стан ротової порожнини відіграє важливу роль у підтримці загального здоров’я організму. Що б ви не їли, ці продукти потраплятимуть в організм через рот, в результаті чого бактерії з ротової порожнини потрапляють до шлунка, а потім і до інших органів. Тому чиста ротова порожнина сприяє зміцненню здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Кілька досліджень підтвердили зв’язок між поганим станом порожнини рота і підвищеним ризиком цілого ряду захворювань.

Ось, які стани та хвороби можуть вас спіткати, якщо не дотримуватись правил гігієни рота:

Інфаркт. Дослідження, проведене Американським фондом серця, показало, що бактерії з ротової порожнини можуть сприяти блокуванню артерій. Бактеріальний наліт потрапляє у кров і може опинитись в артеріях, які постачають кров до серця, в результаті чого виникне інфаркт або ж інсульт. Наліт утворюється на зубах, якщо їх не чистити регулярно.

Захворювання мозку. Речовини, які виділяються із запалених ясен, можуть завдати шкоди вашим клітинам мозку. Це дуже повільний процес, він не відбувається одномоментно, та все ж це трапляється. Ці речовини збільшують ризик розвитку хвороби Альцгеймера, тому регулярне чищення зубів та підтримка здоров’я ясен вкрай важливі.

Ревматоїдний артрит. Дослідження свідчать, що люди із захворюваннями ясен більш схильні до ревматоїдного артриту. Запалення з ясен може поширитись і на суглоби, що вже становить серйозну проблему.

Гіпертонія. Зв’язок між гіпертонією і проблемами з зубами та яснами підтвердило не одне дослідження. Хоча причини до кінця поки не зрозумілі, запалення ясен часто корелює з високим кров’яним тиском, а гарний стан порожнини рота збільшує шанси на нормалізацію тиску.

Діабет. Захворювання ясен ускладнює засвоєння інсуліну в різних системах організму. Як наслідок, ризик розвитку діабету суттєво зростає.

Тому не забувайте чистити зуби двічі на день, користуватись зубною ниткою, очищувати поверхню язика та робіть час від часу масаж ясен з оливковою чи мигдалевою олією, або ж з рідиною з капсули вітаміну Е.

Поділись


Новини партнерів