Що таке хвороба Бехтерева і чому ваші болі в спині можуть бути пов’язані з нею

Якщо вам від 20 до 40 років і ви часто стикаєтесь із сильним болем у спині, це може бути пов’язано з хронічним захворюванням, яке називається хворобою Бехтерева. Це один з різновидів артриту, який може серйозно нашкодити вашій спині, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Хвороба Бехтерева або анкілозуючий спондилоартрит – це тип артриту, який вражає спину. Це відбувається через запалення в суглобах хребта, що призводить до скутості і болю.  Слово “анкілозуючий” означає “сполучення” або злиття, а “спондилоарит” означає “запалення хребта”.

Найчастіше хвороба Бехтерева розвивається у підлітків та людей віком від 20 до 40 років. Вона втричі частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок.

Симптомами хвороби є біль у попереку, біль у шиї та ранкова скутість у рухах, яка поступово зникає протягом дня, або тоді, коли ви починаєте свою щоденну активність. Біль, спричинений хворобою Бехтерева, ви зможете відрізнити від звичайного болю в спині саме за тим, що він супроводжується скутістю, яка може тривати до 30 хвилин.

Ригідність, викликана цим захворюванням, можна усунути за допомогою фізичних вправ.

Крім того, ви можете відчувати біль у крижово-клубовому суглобі, місці, де хребет стикається з тазом, сідницями та задньою частиною стегон. Можуть виникнути біль та набряки у п’ятах, пальцях рук та ніг, і навіть в очах.

Причина цієї хвороби точно не встановлена. Вона може бути спадковою, науковці пов’язують її з геном HLA-B27.

Лікування хвороби Бехтерева симптоматичне, воно спрямоване на полегшення болю та скутості, підтримку хребта, а також максимальне збільшення гнучкості та рухливості. Для зменшення скутості і болю застосовуються протизапальні та нестероїдні препарати. Але приймати їх слід лише тоді, коли це рекомендовано лікарем. Самолікування може бути небезпечним.

Важлива також регулярна фізична активність. Вона допоможе підтримати гнучкість суглобів та уникнути погіршення симптомів хвороби. Проконсультуйтесь з лікарем і попросіть його порекомендувати вам найбільш ефективні варіанти вправ.

Поділись


Новини партнерів