Що таке дієта DASH і як вона може допомогти при гіпертонії

Якщо у вас або когось із ваших близьких діагностовано високий артеріальний тиск, внесення змін у свій спосіб життя має бути важливим етапом лікування цього небезпечного стану. Збалансоване харчування, фізична активність та підтримка здорової ваги можуть допомогти вам повернути свій кров’яний тиск до норми. Часто медики рекомендують пацієнтам спробувати дієту DASH, як частину стратегії лікування підвищеного тиску, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Загалом дієта DASH об’єднує різні дієтичні підходи до зниження артеріального тиску.  Дослідження показують, що дієта DASH може запропонувати ряд потенційних переваг для здоров’я, таких як зниження артеріального тиску, сприяння зниженню ваги та зменшення ризику серцевих захворювань. Фахівці також припускають, що такий план харчування може знизити ризик розвитку діабету та деяких видів раку.

Загалом дієта DASH передбачає споживання великої кількості фруктів, овочів, цільних злаків, а також зменшення частки червоного м’яса, солі, насичених жирів та цукру в раціоні.

Проблема в тому, що для більшості людей не так просто змінити свої харчові звички, особливо коли новий план харчування передбачає щоденне споживання певної кількості продуктів з різних харчових груп. Ось декілька підказок, які допоможуть вам зробити свій раціон більш здоровим та поживним:

  • Основу вашого раціону мають складати здорові продукти, такі як овочі, фрукти, цільні злаки, тощо.
  • Включіть у свій раціон рибу, птицю, нежирні молочні продукти, квасолю, горіхи та рослинні олії.
  • Простежте, щоб ваші обід та вечеря включали порцію овочів, а ваші перекуси обов’язково включали свіжі фрукти. Також підійдуть для перекусів горіхи, нежирний йогурт, сирі овочі, тощо.
  • Постарайтесь їсти менше насичених жирів. Смажена їжа, незбиране молоко та інші джерела насичених жирів – це те, від чого ліпше відмовитись. Варто також скоротити споживання цукру і підсолоджених напоїв.
  • Збільшіть споживання калію, це допоможе знизити рівень натрію в організмі і, як наслідок, рівень кров’яного тиску. Джерелами калію є банани, шпинат та картопля.

Рекомендується також вести щоденник харчування, в якому ви зможете фіксувати, що саме і в якій кількості їсте. Разом з фізичною активністю, відмовою від шкідливих звичок та підтримкою здорової ваги це допоможе вам тримати рівень артеріального тиску під контролем.

Поділись


Новини партнерів