5 речей, які можуть вплинути на смак, запах і кількість грудного молока

Грудне молоко містить білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни, які необхідні кожному немовляті в перші дні життя. Крім них, грудне молоко також забезпечує новонародженого такими елементами, як олігосахариди (які діють як пребіотики) та гормонами, такими як лептин, адипонектин, IGF-I, грелін, обестатин та резистин, які необхідні для росту та розвитку дитини, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Але багато факторів можуть негативно вплинути на грудне молоко, побічно впливаючи і на дитину. Нещодавно проведене дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, виявило, що споживання солодких напоїв годуючою матір’ю може піддавати новонароджених дітей впливу доданого цукру через грудне молоко, що призводить до різних проблем у розвитку.

Ось ще 5 речей, які можуть вплинути на колір, кількість та смак смак грудного молока:

Стрес і тривога. Дослідження показали, що стрес, який відчуває матір, впливає на вироблення грудного молока. Річ у тім, що стрес піднімає рівень адреналіну в організмі, що обмежує виділення грудного молока. Частіше це трапляється з тими жінками, які народили вперше, адже вони відчувають сильний стрес, пов’язаний як з грудним вигодовуванням, так і з іншими аспектами догляду за дитиною.

Куріння. Куріння може зменшити кількість молока, оскільки воно пригнічує вивільнення пролактину та окситоцину в організмі. Пролактин – гормон, необхідний для росту грудей та для вироблення молока. Різні дослідження, проведені на щурах, показали, що нікотин або випари тютюну можуть пригнічувати вивільнення пролактину та зменшити обсяг молока. Нікотинові пари також можуть перешкоджати росту та розвитку дитини. Окситоцин необхідний для вироблення молока, однак куріння стимулює викид адреналіну, що обмежує вивільнення окситоцину.

Алкоголь та кофеїн. Незважаючи на те, що жінки, які годують груддю, можуть відчувати потребу випити чашку міцної кави зранку, після того,як вони піднімались вночі до дитини, слід пам’ятати, що це може вплинути на склад грудного молока. Дослідження показали, що рівень кофеїну може досягати піку приблизно через дві години після вживання напою або їжі, що його містить. Якщо ваша дитина споживає молоко, яке містить кофеїн, її режим сну буде порушено.

Таким же чином споживання алкоголю перед годуванням груддю може нашкодити дитині, оскільки метаболізація та виведення з організму однієї одиниці алкоголю займає близько двох годин. Також дослідження показали, що вживання алкоголю пригнічує вироблення грудного молока. Що більше алкоголю ви вживатимете, то більш сильними будуть негативні ефекти від нього.

Деякі продукти харчування. Дослідження, проведене в 2008 році в Данії, показало, що їжа, яку споживає мати, може вплинути на смак грудного молока. Було виявлено, що м’ята, яку спочатку виявляли в молоці у невеликій кількості, з часом впливає на його смак все сильніше, а присмак банана з’явився у молоці через годину після його споживання. Дослідження також показали, що вживання сирого часнику може вплинути на запах грудного молока. Тому, якщо ваша дитина почала відмовлятись від грудного молока, причина може полягати у зміні раціону матері.

Певні види ліків. Є певні ліки, які можуть розчинятися в грудному молоці, змінюючи смак, об’єм або колір молока. Сюди входять ліки від гіпертонії, запорів, антигістамінні (протиалергічні) препарати, тощо. Вплив цих ліків на такому ранньому етапі життя може завдати шкоди дитині.

Крім того, дослідження показали, що оральні контрацептиви, що містять комбінацію естрогену та прогестину, можуть зменшити об’єм молока та тривалість періоду лактації.

Поділись


Новини партнерів