Доктор медичних наук, дієтолог Михайло Гінзбург назвав смертельну небезпеку домашніх заготовок – вони можуть викликати ботулізм.
Лікар пояснив, що в домашні заготовки разом з не відмитими фрагментами грунту може потрапити небезпечна бактерія Clostridium botulinum. У герметичній ємності бактерія виробляє ботулінічний токсин, який викликає хворобу.
Токсин потрапляє в консерви з м’ясом, рибою і грибами, так як їх складніше відмити від бруду, ніж, наприклад, овочі. При цьому сіль, цукор, оцет і термічна обробка блокують бактерію. Гінзбург підкреслює, що токсин не можна виявити за смаком і запахом.
Статистика показує, що ботулізм реєструється набагато рідше, ніж інші кишкові інфекції та отруєння, від нього гине третина хворих. На жаль, ботулізм – це проблема виключно домашніх заготовок.
У промисловому виробництві подібна проблема майже не зустрічається, оскільки там консерви обробляють в автоклаві при температурі 120 градусів.
Якщо кришка на консервації здулася, а при відкритті банки немає характерного клацання, вміст банки помутнів, або всередині утворилася плівка або бульбашки повітря – краще вміст не вживати.