Лікар розповів про смертельну небезпеку домашніх заготовок

Variety of Jars of Preserved Vegetables, Freshly Pickled Pickles, Peppers, and Tomatoes on Wooden Table

Доктор медичних наук, дієтолог Михайло Гінзбург назвав смертельну небезпеку домашніх заготовок – вони можуть викликати ботулізм.

Лікар пояснив, що в домашні заготовки разом з не відмитими фрагментами грунту може потрапити небезпечна бактерія Clostridium botulinum. У герметичній ємності бактерія виробляє ботулінічний токсин, який викликає хворобу.

Токсин потрапляє в консерви з м’ясом, рибою і грибами, так як їх складніше відмити від бруду, ніж, наприклад, овочі. При цьому сіль, цукор, оцет і термічна обробка блокують бактерію. Гінзбург підкреслює, що токсин не можна виявити за смаком і запахом.

Статистика показує, що ботулізм реєструється набагато рідше, ніж інші кишкові інфекції та отруєння, від нього гине третина хворих. На жаль, ботулізм – це проблема виключно домашніх заготовок.

У промисловому виробництві подібна проблема майже не зустрічається, оскільки там консерви обробляють в автоклаві при температурі 120 градусів.

Якщо кришка на консервації здулася, а при відкритті банки немає характерного клацання, вміст банки помутнів, або всередині утворилася плівка або бульбашки повітря – краще вміст не вживати.

Поділись


Новини партнерів