5 способів знизити тиск без медикаментів

Високий кров’яний тиск, або гіпертонія, – це один з найпоширеніших факторів ризику серцево-судинних хвороб. Часто гіпертонію називають тихим убивцею, адже вона може ніяк себе не виказувати дуже довгий час, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Якщо не контролювати гіпертонію, високий артеріальний тиск може призвести до пошкодження серця, судин, нирок, мозку та очей. Крім того, пошкодження артерій може врешті-решт спричинити інфаркт, оскільки вони відповідають за постачання крові до серця.

Ви можете контролювати свій кров’яний тиск, а також уникнути зайвих ускладнень. Для цього потрібно внести певні зміни у свій спосіб життя:

Слідкуйте за своїм харчуванням. Раціон, який включає багато цільних злаків, фруктів, овочів, нежирних молочних продуктів, а також зниження споживання насичених жирів та холестерину, сприяють зниженню кров’яного тиску. Але важливо не тільки що ви їсте, а і те, коли ви їсте та в якій кількості. Рекомендується також збільшити споживання калію, який можна знайти в багатьох овочах та фруктах.

Регулярно виконуйте фізичні вправи. При високому кров’яному тиску 30-хвилинна фізична активність допомагає знизити його на 5-8 мм рт.ст. Найкраще допомагають знизити тиск силові вправи та інтенсивні тренування. Також за допомогою спорту ви можете підтримувати здорову масу тіла, що також важливо для контролю артеріального тиску.

Зменшіть споживання кофеїну. Питання про вплив кофеїну на рівень артеріального тиску залишається дискусійним протягом багатьох років. У людей, які не часто споживають кофеїн, він може викликати підвищення тиску до 10 мм рт.ст. Однак у людей, які регулярно п’ють каву, майже або зовсім не спостерігається впливу кофеїну на рівень кров’яного тиску. Щоб зрозуміти, чи впливає кофеїн на вас, виміряйте тиск до вживання кави та через 30 хв після того, як ви її вип’єте. Якщо ви помітите, що тиск піднявся на 5-10 мм ст.рт., вам, скоріш за все, краще відмовитись від кави.

Обмежте вживання алкоголю. Помірне вживання алкоголю потенційно може знижувати тиск приблизно на 4 мм рт.ст., але тільки в людей, які вживають його нечасто. Та зловживати алкоголем не рекомендується, оскільки шкода від нього переважить будь-які корисні ефекти. До того ж, надлишок алкоголю не лише призведе до збільшення кров’яного тиску, а і зменшить ефективність ліків від гіпертонії.

Зменшіть рівень стресу. Хронічний стрес та ваша реакція на нього (куріння, заїдання стресу фаст фудом, алкоголь) можуть сприяти підвищенню артеріального тиску. Тому краще визначити фактори, які викликають у вас стрес та усунути їх, чи, принаймні, мінімізувати їхній вплив.

Дотримання цих рекомендацій повинно допомогти вам впоратись із високим тиском, та краще все ж проконсультуватись із лікарем щодо нього. Також важливо регулярно вимірювати тиск за допомогою тонометра.

Поділись


Новини партнерів