5 корисних для здоров’я властивостей часнику

Часник – це обов’язковий інгредієнт величезної кількості страв. Він додає аромату та гостроти, допомагаючи зробити звичайну страву пікантною й апетитною. Однак, популярним його зробило не лише це, а і ряд корисних для здоров’я властивостей, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Ось 5 причин почати вживати часник, якщо ви цього ще не робите:

Часник – це джерело поживних речовин. Один сирий зубчик часнику містить приблизно 14 калорій, 0,57 грама білка і приблизно 3 грами вуглеводів (для порівняння одна скибочка білого хліба має 34 грами вуглеводів). Крім того, часник містить вітамін С, селен, марганець та залізо. Звісно, з одного зубчика  часнику ви не одержите стільки поживних речовин, скільки, приміром, з тарілки салату. Та не варто починати одразу вживати багато часнику, одного-двох зубчиків на день буде цілком достатньо.

Часник допомагає зміцнити імунітет. Часник містить сполуки, що звуться аліцин та аліназа. Саме вони допомагають часнику зміцнювати імунну систему. Огляд, опублікований в 2015 році у журналі Immunology, показав, що часник стимулює такі імунні клітини, як макрофаги, лімфоцити та природні кілери. Також він допомагає запобігти застудам за допомогою своїх протимікробних та противірусних властивостей. Однак, фахівці зазначають, що доказів того, що сам лише часник може допомогти уникнути інфекцій, немає. Тому навіть якщо ви його вживаєте, потрібно регулярно мити руки і не торкатись зайвий раз обличчя.

Часник зменшує ризик розвитку деяких форм раку. Часник – це джерело фітохімікатів, які захищають клітини від пошкоджень. Це допомагає зменшити імовірність розвитку раку. Фітохімікати – це сполуки в овочах та фруктах, які пов’язують зі зниженням ризику хронічних захворювань. Існує ряд доказів , що фітохімічні сполуки, які містяться в часнику, можуть мати протираковий ефект. Зокрема, вони можуть допомогти зменшити імовірність раку шлунка та колоректального раку. Однак, для підтвердження цієї думки не вистачає великих досліджень, проведених на людях.

Часник покращує здоров’я серця. Дослідження 2019 року, опубліковане в журналі Experimental and Therapeutic Medicine, показало, що споживання двох капсул екстракту часнику на день протягом двох місяців може знизити артеріальний тиск і зменшити ригідність артерій у людей з гіпертонією. Крім того, у звіті 2013 року висловлюється припущення, що часник може зменшити вміст ліпідів у крові, а це означає зниження рівня холестерину, що також корисно для серця.

Часник допомагає збільшити витривалість. Ще у Давній Греції спортсмени їли часник, щоб поліпшити свої результати. Річ у тім, що часник виділяє оксид азоту, сполуку, яка розслаблює судини та знижує кров’яний тиск. Ця сполука часто виділяється під час бігу, щоб забезпечити більше кисню м’язам, які інтенсивно працюють. Втім, більшість досліджень, які це підтверджують, були проведені на тваринах, таких як миші та щурі. Для остаточних висновків щодо збільшення витривалості у людей доказів поки що бракує.

Поділись


Новини партнерів