5 несподіваних факторів, які можуть призвести до інфаркту

Пандемія змусила нас приділити більше уваги системі охорони здоров’я та своїм індивідуальним обов’язкам – дбати про себе, а також про людей, що входять до групи ризику. Хоча ми не знаємо, як ситуація розгортатиметься в майбутньому, вже очевидно, що турбота про власне серце зараз важлива, як ніколи. На щастя, ми можемо вжити певних заходів, щоб наше серце залишалось здоровим, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Більшість із нас знає, що погане харчування та відсутність фізичних вправ можуть нашкодити серцю. Але науковці виявили ще кілька, на перший погляд нешкідливих факторів, які також можуть призвести до серцевих хвороб. Ось декілька з них:

Дорожні пробки. Ви будете здивовані, дізнавшись, що простоювання в пробках збільшує імовірність інфаркту. Однак, насправді це сильно піднімає рівень стресу. Дослідження показують, що година стояння у пробці вже здатна підвищити ризик серцевого нападу. Високий рівень шуму також пов’язаний із захворюваннями серця.

Якщо ви все ж опинились у пробці, спробуйте увімкнути розслаблюючу музику.

Позмінна робота. Науковці попереджають, що позмінна робота негативно впливає на наш внутрішній годинник, що погано позначається на серці. Дослідження, яке провели науковці з Західного університету в Канаді, показало, що робота вночі або ненормований робочий час збільшують ризик інфаркту.

Якщо ви не можете уникнути такого графіку роботи, постарайтесь приділяти більше часу фізичним вправам, підберіть збалансований раціон та регулярно проходьте профілактичні огляди.

Стоматологічні проблеми. Дослідження показали, що люди із захворюваннями ясен мають більший ризик серцевих захворювань. Науковці не впевнені у причинах, але вважається, що бактерії, які викликають хвороби ясен, можуть проникати в кров та викликати запалення судин.

Якщо у вас хворі ясна, негайно зверніться до стоматолога. Потрібно також кожні шість місяців проходити профілактичні стоматологічні огляди.

Вісцеральний жир. Надлишок жиру в організмі шкідливий в будь-якому разі, але особливо небезпечним є надлишок вісцерального жиру. Він може спонукати ваше тіло виробляти гормони та інші хімічні речовини, що підвищують кров’яний тиск і негативно впливають на судини та рівень холестерину. Дослідження, опубліковане в European Heart Journal, показало, що жінки з найвищим рівнем вісцерального жиру мають на 91% більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Щоб уникнути накопичення вісцерального жиру, постарайтесь регулярно займатися спортом (принаймні 150 хв на тиждень) та дотримуватись здорового раціону.

Нестача сну. Якщо ви регулярно спите менше, ніж 6 годин на добу, ризик підвищення кров’яного тиску та холестерину зростає. Також нестача сну може збільшити імовірність розвитку ожиріння та діабету.

Постарайтесь спати не менш, ніж 7-9 годин на добу. Це норма для дорослої людини.

Поділись


Новини партнерів