Рак рота: Який присмак може вказувати на небезпечну хворобу

Раком ротової порожнини називають рак, що починає розвиватись на поверхні язика, всередині щік, піднебінні, губах або яснах. За даними Національної Служби охорони здоров’я Великобританії, раннє виявлення раку ротової порожнини збільшує шанси на виживання з 50% до 90%, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Саме тому необхідно стежити за появою попереджувальних ознак. За даними Cancer Research UK, загальним симптомом раку рота є виразки на слизовій оболонці, які не гояться.

Існує також вторинний симптом раку, пов’язаний з певним смаком. Люк Каскаріні, консультант з оральної та щелепно-лицьової хірургії в лікарні Лондон Брідж, каже, що при наявності раку ротової порожнини пацієнти часто відчувають смак гнилого м’яса.

Він зазначає, що рак не вбиває смакові рецептори, а просто вторгається в язик. За словами Каскаріні, поки ракова клітина маленька, до неї надходить достатньо крові, щоб підтримувати її життєздатність. Але коли вона стає більшою, до центру пухлини кров уже не надходить, вона починає розкладатись, що і викликає присмак гнилого м’яса.

Також, по мірі збільшення пухлини, можна помітити появу не лише жахливого смаку, а і неприємного запаху. Першою ж ознакою раку може бути раптове оніміння губ.

Точно не відомо, що викликає рак ротової порожнини, але фактори, що збільшують ризик його виникнення. Це може бути куріння, в тому числі й пасивне, вживання алкоголю, нездоровий раціон харчування та вірус паліоми людини.

Поділись


Новини партнерів