Чому варто включити в раціон насіння чіа

Насіння чіа, незважаючи на свій крихітний розмір, може забезпечити організм багатьма поживними речовинами. Його додають до вівсянки, салатів, випічки та їдять як окрему закуску, пише Жіночий світ з посиланням на Arab News.

Ось 5 причин почати вживати насіння чіа, якщо ви ще цього не зробили:

Воно забезпечить вас рослинним білком. У двох столових ложках (28 г) насіння чіа міститься 4 г білка. Це робить його незамінним для людей, які дотримуються вегетаріанської або веганської дієти. Білок – це основа для утворення та відновлення тканин, а також для вироблення гормонів та ферментів. Також білок – це будівельний матеріал для м’язів, крові, хрящів, шкіри та кісток. І хоча крім білка, 28 г насіння чіа містить ще і 12 г вуглеводів, 11 з них припадає на клітковину. Тому воно підходить тим, хто хоче вживати більше білків і менше вуглеводів.

Воно зміцнює здоров’я кісток. У насінні чіа багато кальцію, фосфору, магнію, марганцю та білка – все це важливо для структури та росту кісток. Дві столові ложки насіння чіа містить 18% денної норми кальцію. Це більше, ніж у молочних продуктах. Дослідження показали, що дієти, які включають багато білків, сприяють зменшенню частоти переломів.

Воно має антивікові властивості. Насіння чіа багате на антиоксиданти та жирні кислоти омега-3. Вони допомагають у боротьбі із запаленням та шкідливим впливом вільних радикалів, які прискорюють старіння. Також насіння чіа допомагає зменшити рубі від прищів, усунути вугрі та надати шкірі сяйва. Можна навіть використовувати його для приготування домашніх масок.

Воно зміцнює здоров’я мозку. Як вже згадувалось, насіння чіа багате на жирні кислоти омега-3, які допомагають у боротьбі з депресією, покращенні сну, пам’яті, концентрації, а також стимулюють здатність до навчання у дітей та дорослих з СДУГ. Також чіа містить антиоксиданти, які захищають мозок від пошкоджень, та мінерали, такі як залізо, мідь, магній, марганець та цинк.

Воно допомагає схуднути. Завдяки високому вмісту білка та клітковини, насіння чіа дуже ситне. Воно допомагає уникнути переїдання і зменшує потяг до шкідливих закусок. Дослідження показали, що значне споживання білка може зменшити кількість нав’язливих думок про їжу на 60%, а потяг до нічних перекусів – на 50%.

Поділись


Новини партнерів