Вчені назвали розлад, який вдвічі збільшує ризик розвитку деменції

Деменція – це група симптомів, які пов’язані з постійним зниженням функції мозку. Точні причини розвитку деменції невідомі, однак ми знаємо, які фактори збільшують ризик її виникнення. Наприклад, нещодавнє дослідження показало, що  посттравматичний стресовий розлад подвоює ризик виникнення деменції, пише Жіночий світ

ПТСР – це тривожний розлад, спричинений екстремальним стресом, переляком або травмуючими подіями. В ході дослідження з’ясувалось, що ризик розвитку деменції у людей, що перенесли ПТСР був вищим саме серед цивільного населення, ніж серед ветеранів.

Науковці припускають, що це пов’язано з тим, що військові частіше проходять лікування від ПТСР, ніж звичайні люди. Можливо, воно здатне знизити ризик деменції.

Вчені проаналізували результати 13 досліджень, проведених на чотирьох різних континентах. Вони перевіряли, чи розвивалась у пацієнтів деменція протягом 17 років після встановлення діагнозу ПТСР.

Загалом в аналізованих дослідженнях взяли участь 1 693 678 осіб. Використовуючи дані з 8 досліджень, вчені дійшли висновку, що ПТСР збільшує імовірність розвитку деменції на 61%. Дані двох інших досліджень, що застосовували різні методи, показали, що ризик подвоюється.

Старша авторка дослідження доктор Василікі Оргета з відділу психіатрії Університетського коледжу Лондона каже, що це дослідження надало важливі докази впливу травмуючого досвіду на здоров’я мозку, а також того, що довгострокові наслідки травми підвищують вразливість до занепаду когнітивних функцій та деменції.

Вона наголошує, що часто люди не отримують належної допомоги при ПТСР. Інколи через брак можливостей, іноді через стигму, яка існує в суспільстві і через яку люди можуть не звернутись до медиків. Зараз існує більше даних, що травматичний досвід та доступ до лікування можуть мати тривалий вплив на людей та визначати ризик розвитку деменції у майбутньому.

Дослідники відзначили, що ризик може бути ще вищим, ніж передбачають дослідження, оскільки ПТСР також збільшує ймовірність виникнення інших відомих факторів ризику деменції, таких як депресія, соціальна ізоляція або зловживання алкоголем.

Однак, в дослідженні, опублікованому в British Journal of Psychiatry, вказано, що механізм впливу ПТСР на імовірність розвитку деменції лишається незрозумілим.

Поділись


Новини партнерів