5 причин почати вживати нут

Дешевий, смачний та універсальний нут – це легка їжа, яку можна додати до свого раціону, щоб збільшити споживання поживних речовин. Нут можна додавати в салати, рагу, гарніри, з нього можна готувати хумус та нутове борошно, пише Жіночий світ з посиланням на Arab News.

Нут – це джерело вітамінів та рослинного білка. Ось 5 причин купити пачку нуту, коли підете за покупками наступного разу:

Він допомагає запобігти анемії. Нут – це гарне джерело заліза, яке необхідне для того, щоб еритроцити могли нормально транспортувати кисень по всьому тілу. При тривалому дефіциті заліза виникає залізодефіцитна анемія.  Дослідження показують, що рівень заліза можуть бути недостатнім у жінок-вегетаріанок, особливо у тих, хто погано харчується, тому у них анемія розвивається найчастіше. Її ознаками є слабкість, втома і, у важких випадках, пошкодження внутрішніх органів.

Він зміцнює психічне здоров’я. Чашка нуту містить приблизно шосту частину рекомендованої денної норми холіну, поживної речовини, яка впливає на роботу печінки, скорочення м’язів, обмін речовин, здоровий розвиток мозку та функцію нервової системи. Також вона відіграє певну роль у регулювання настрою, зміцненні пам’яті і покращенні здатності до навчання, а деякі дослідження навіть показали, що він може послабити манію та депресивний настрій, особливо у пацієнтів з біполярним розладом.

Він покращує травлення. Нут багатий на розчинну клітковину, яка не лише сприяє збільшенню кількості корисних бактерій в кишечнику, а і зменшує кількість шкідливих. Це знижує ризик захворювань органів травлення, наприклад синдрому подразненого кишечника та раку товстої кишки. Інколи нут допомагає при здутті живота і надмірному газоутворенні.

Він допомагає у боротьбі з діабетом. І знову клітковина забезпечує нуту корисні властивості. Американська діабетична асоціація рекомендує діабетикам вживати більше багатих на клітковину продуктів. Одне дослідження показало, що вживання принаймні 30 г клітковини щодня може зменшити запалення у людей з діабетом 1 типу, в той час як інше дослідження підтвердило, що дієта з високим вмістом клітковини може допомогти знизити рівень глюкози в крові та зменшити ризик розвитку діабету 2 типу.

Він зменшує ризик розвитку раку. Антиоксиданти необхідні для того, щоб зменшити вплив вільних радикалів на організм.  Вони пошкоджують клітини і викликають різні проблеми зі здоров’ям, включаючи рак. Селен та бета-каротин, які містяться у нуті, мають антиоксидантні властивості. Встановлено, що вживання достатньої кількості селену пов’язане зі зниженням ризику раку. Існують також дані, що клітковина може допомогти зменшити ризик раку кишечника.

Поділись


Новини партнерів