Лікар назвав продукти, які “тихо” вбивають печінку

Печінка, будучи головним фільтром організму, впливає на багато життєво важливих процесів. Тому медики рекомендують ретельно стежити за її здоров’ям, незважаючи на те, що печінка рідко “видає” свої проблеми. Найчастіше люди не помічають, в якому стані знаходяться їхня печінка, тому що не відчувають ніяких тривожних сигналів.

Деякі продукти, які традиційно вважаються корисними, вкрай згубно впливають на печінку. Про це ЗМІ розповів лікар-гастроентеролог, доктор медичних наук, професор Першого МГМУ імені Сеченова Олексій Буєвєров.

Так, фахівець зазначив, що близько 37% людей страждають від неалкогольної жирової хвороби печінки, що виникла через споживання зайвих жирів і цукрів. Найбільш небезпечною вважається фруктоза, яка переробляється в жири, які відкладаються переважно в печінці і призводять до її запалення.

Лікар зазначив, що люди часто споживають продукти з високим вмістом фруктози, вважаючи це корисним.

“Це, наприклад, соки. Там фруктоза в найшкідливішій формі – вона розчинена, швидко всмоктується і тому відразу йде на переробку в жири”, – пояснив фахівець.

Медик зазначив, що при надмірному споживанні можуть бути шкідливими для печінки і деякі фрукти, особливо тропічні. Високим вмістом фруктози також відрізняються родзинки, курага, чорниця, банани.

При цьому особливо обережними варто бути з споживанням популярного у нас меду, тому як він є “абсолютним чемпіоном” за вмістом фруктози.

Подібну думку висловлює американський педіатр-ендокринолог Роберт Ластіг:

“Метаболізм фруктози в організмі дуже сильно відрізняється, скажімо, від метаболізму глюкози. Скоріше вже він нагадує метаболізм алкоголю, а тому надлишок фруктози може викликати недуги, типові для алкоголізму, – захворювання печінки і серцево-судинної системи. Фруктоза надходить прямо в печінку і може вельми серйозно порушити її функцію. В результаті це часто призводить до таких тяжких захворювань, як метаболічний синдром”.

Читайте також: Як зрозуміти, що ваша печінка нездорова та що з цим робити

Поділись


Новини партнерів