Як зрозуміти, що ваша печінка нездорова та що з цим робити

Всі ми чули, що алкоголь впливає на здоров’я печінки, та чи дійсно ми розуміємо, що це означає для нашого організму? Лише подумайте, печінка виконує понад 500 функцій, включаючи отримання енергії з їжі, очищення організму від токсинів, зберігання вітамінів, мінералів, жирів та вуглеводів, поки організм їх не потребує та вироблення жовчі, яка бере участь в розщепленні жирів, пише Жіночий світ з посиланням на Mirror.

Робота чи не кожної системи в організмі залежить від функціонування печінки. Британські дослідники підрахували, що захворювання печінки зараз є третьою за поширеністю причиною передчасних смертей в Британії. Починаючи з 1970 року, смертність від захворювань печінки зросла на 400%, і щодня від якоїсь із хвороб печінки помирає понад 40 людей.

Однак, є й хороша новина – виникненню 90% захворювань печінки можна запобігти за допомогою зміни способу життя.

Причиною виникнення 60% хвороб печінки є алкоголь. Надмірне виживання алкоголю призводить до збільшення та запалення печінки, що з часом призводить до цирозу.

Другою за поширеністю причиною виникнення хвороб печінки є її ожиріння.

Дієтолог Ліббі Лемон каже звернути увагу на такі ознаки ранньої стадії захворювань печінки:

  1. Темні кола під очима
  2. Темна сеча
  3. Швидка стомлюваність
  4. У вас легко з’являються синці
  5. Біль і набряки біля печінки
  6. Погіршення стану шкіри
  7. Набрякання ніг і щиколоток

Якщо ви знайшли в себе щось із цих ознак, не панікуйте. Печінка має виняткову швидкість самовідновлення. Все, що потрібно – це трохи подбати про неї.

По-перше, зменшіть споживання алкоголю. Споживайте не більше 6 келихів пива або вина на тиждень. мінімум два дні на тиждень ви зовсім не повинні вживати алкоголь.

По-друге, стежте за раціоном. Якщо ви харчуєтесь неправильно, то навіть однієї порції алкоголю може виявитись достатньо, щоб нанести непоправної шкоди. Насичені жири та велика кількість цукру призводять до утворення великої кількості жиру в клітинах печінки і навколо них. Це заважає печінці виконувати свої функції. Збільшіть споживання овочів. фруктів, листової зелені, продуктів з цільного зерна та риби. Уникайте рафінованого борошна, сильно оброблених продуктів, солодких напоїв та продуктів з великою кількістю солі.

По-третє, займіться спортом. Особливо це важливо в умовах карантину, коли більшості з нас не вистачає руху.

По-четверте, дотримуйтесь режиму сну. Так, зараз важко встежити за часом і не засидітись за переглядом улюбленого серіалу, але щоб організм міг відпочити та очиститись, потрібно лягати спати між 22.00 та 23.00, а вставати між 06.00 та 07.00.

По-п’яте, не вживайте ліків без потреби. Ліки, як і алкоголь, завдають основного удару по печінці. Особливо це стосується парацетамолу, антибіотиків, протизаплідних таблеток та антидепресантів. Перед прийомом будь-яких ліків проконсультуйтесь з лікарем і ніколи не перевищуйте призначену дозу.

Поділись


Новини партнерів