Кардіолог розповів про вплив COVID-19 на серце

Директор і керівник лабораторії кардіологічної електрофізіології і служб аритмії в лікарні Max Healthcare Superspeciality, Сакет в Нью-Делі доктор Ваніта Арора розповіла про вплив коронавірусу на серцеві захворювання, профілактику та лікування.

За її словами, COVID-19 – це більше, ніж просто хвиля серцевих захворювань. Вірус сильно змінив все життя, відносини людей. Це провокує надмірний стрес, який привів до збільшення серцевих захворювань.

Крім цього, коронавірус викликає стан гіперкоагуляції, і, отже, серцевий напад, стенокардію, тромбоемболію легеневої артерії, вірусний міокардит та проблеми з ритмом.

Хоча при цьому пацієнти з цукровим діабетом, гіпертонією, ожирінням і серцевими захворюваннями піддаються більш високому ризику, проблеми з серцем можуть розвинутися у будь-якого пацієнта з COVID-19.

Схильні до ризику ускладнень люди з ішемічною хворобою серця. Гіперкоагуляція може збільшити утворення згустків на вже існуючих закупорках або викинути мікроемболи. Тому дуже важливо регулярно контролювати артеріальний тиск, сатурацію O2, частоту серцевих скорочень.

Пацієнти з імплантованими пристроями (кардіостимуляторами) повинні регулярно перевіряти їх роботу.

Викликані COVID-19 інфекція серця, аритмія і серцева недостатність можуть призвести до згущення крові і утворення тромбів в коронарних артеріях, а потім – до серцевого нападу.

Кардіологічні пацієнти з гіпертонією більш схильні до ризику порушення серцевого ритму через те, що гіпертонія викликає стимуляцію системи ренін-ангіотензин-альдостерон в організмі. Це призводить до потовщення серцевого м’яза, тобто гіпертрофії лівого шлуночка, через яку частота нерегулярних серцевих скорочень стає дуже високою. Це підвищує сприйнятливість до порушеного серцевого ритму з нижньої камери серця і може викликати раптову смерть.

Лікар порадила уникати таких тригерів аритмії, як стрес, прийом стимуляторів, алкоголю, неконтрольований артеріальний тиск і діабет. Не варто недооцінювати коронавірус і відмовлятися від запобіжних заходів (соціальне дистанціювання, маски, миття рук).

Серед запобіжних заходів – розслаблення і вміння справлятися зі стресом. Так, не слід дивитися трансляції, які можуть викликати стрес і депресію. Все, що нам потрібно, – це здоров’я.

На думку кардіолога, цей час потрібно витрачати на те, щоб краще пізнати себе, насолодитися навколишнім середовищем і природою, удосконалювати те, що насправді робить нас щасливими і дає нам спокій.

Читайте також: 8 поживних речовин, які допоможуть уникнути серцевих хвороб

Поділись


Новини партнерів