4 фактори, які допоможуть контролювати синдром полікістозних яєчників

Синдром полікістозних яєчників вражає жінок репродуктивного віку. Він впливає на гормональний фон жінки, стимулюючи організм виробляти більше чоловічих гормонів. Це призводить до порушення менструального циклу та проблем із зачаттям, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.

До найпоширеніших симптомів СПКЯ належать ріст волосся на обличчі та тілі жінки та, як випливає з назви, поява кіст у яєчниках. Яєчники – це статеві органи, що виробляють естроген і прогестерон.

Встановлено, що при лікування СПКЯ ефективними є зміна раціону та способу життя. За даними клініки Майо, низькокалорійна дієта, регулярні фізичні вправи і, за потреби, зниження ваги можуть збільшити ефективність лікування СПКЯ. Зниження ваги навіть на 5% може бути корисним.

Варто також взяти до уваги наступні чотири пункти, якщо ви хочете зменшити ризик появи СПКЯ або запобігти посиленню його симптомів:

Знайте свій родинний анамнез. Точна причина СПКЯ невідома, однак існує імовірність того, що певну роль відіграє спадковість. Якщо жінки у вашій родині мали СПКЯ, нерегулярний менструальний цикл або проблеми з зачаттям, у вас теж може бути підвищений ризик цих проблем.

Стежте за своїм менструальним циклом. Порушення менструального циклу можуть свідчити про проблеми зі здоров’ям. Тому важливо відстежувати його, починаючи з перших місячних.Фіксуйте не тільки дні менструації, а і її інтенсивність. Існують спеціальні додатки для цього, які ви можете завантажити у свій смартфон.

Контролюйте свою вагу. Незалежно від того, чи страждаєте ви на СПКЯ, підтримка здорової ваги дуже важлива для здоров’я. Дотримуйтесь збалансованого раціону і регулярно займайтесь спортом. Важливо також дотримуватись графіку сну та контролювати рівень стресу.

Подбайте про своє психічне здоров’я. Встановлено, що жінки з СПКЯ мають підвищений ризик депресії, тривожних розладів та розладів харчової поведінки. Прищі, надмірний ріст волосся на обличчі, збільшення ваги, проблеми з зачаттям, можуть вплинути на вашу самооцінку та погіршити психічне здоров’я. Стрес також може погіршити симптоми СПКЯ. Якщо ви не можете впоратись із цим самостійно, зверніться до фахівців.

Поділись


Новини партнерів