Що ви маєте знати про рак яєчників

Рак яєчників – це одна з найбільш поширених серед жінок форм раку. Існує декілька його видів. Найчастіше зустрічається той, що розвивається на поверхні яєчників. На нього зазвичай страждають жінки під час і після менопаузи, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Точна причина виникнення раку яєчників досі не відома. Ми знаємо, що існують певні фактори ризику, як генетична схильність, менопауза, проходження гормональної терапії, надлишкова вага та куріння.

Вирішальним фактором для успішного лікування раку яєчників є рання діагностика. Лікування буде ефективнішим, якщо рак обмежиться тільки яєчниками. Але на початкових стадіях хвороба протікає в основному безсимптомно, через що пацієнти можуть довго не звертатись по медичну допомогу.

На відміну від раку молочної залози та раку шийки матки, не існує стандартизованих методик масових скринінгів раку яєчників. Його визначають за допомогою лапароскопічної біопсії епітеліального ураження, яку не можна використовувати масово, трансвагінального УЗД та генетичного скринінгу гена BRCA1, який допомагає оцінити ризик розвитку раку яєчників.

Існує декілька тестів, що застосовуються у випадках раку яєчників. Найпоширенішим онкомаркером цього виду раку є CA125, особливо для жінок у постменопаузі. Дуже важливо знати стадію хвороби, оскільки це визначить діагностичну користь цього тесту. В будь-якому разі, його недостатньо для визначення доброякісності або злоякісності пухлини.

Інший метод – це використання візуалізації чи рентгенології у повномасштабних випадках ракових яєчників. Стадія хвороби та доцільність операції визначаються за допомогою комп’ютерної томографії.

На ранніх стадіях, коли пухлина росте, її видаляють хірургічно, але коли рак вже поширився за межі яєчників, використовують хіміотерапію.

Порівняно з раком грудей та шийки матки, раку яєчників суспільство приділяє менше уваги. Найбільшою проблемою, пов’язаною з цими трьома видами раку, є стигма, через яку жінки можуть недостатньо часто проходити обстеження. Це затримує постановку діагнозу та зменшує ефективність лікування. Дуже важливо, щоб жінки регулярно робили мамографію та відвідували гінеколога, а також не соромились розповідати лікареві про те, що їх турбує. Пам’ятайте, від цього може залежати ваше життя.

Поділись


Новини партнерів