Вчені: «пивний живіт» у чоловіків пов’язаний з ризиком небезпечного захворювання

Відповідно до нового звіту фахівців Оксфордського університету, чоловіки, які мають так званий «пивний живіт» потрапляють під більш високий ризик раку простати і, відповідно – передчасної смерті від нього.

Вчені цього навчального закладу, визнаного кращим в світі, довели, що наявність зайвого жиру в області живота збільшує загрозу цієї хвороби приблизно на третину.

Дослідження, проведене університетським відділенням епідеміології раку, стало найбільшим на сьогоднішній день, що пов’язує надлишкову вагу з раком, який є другою за частотою причиною смерті від раку серед чоловічого населення Великобританії.

Щорічно в цій країні він становить більше чверті всіх нових випадків раку, діагностованих у чоловіків, і є причиною майже 12 000 їх смертей, в основному серед літніх. Не менш він небезпечний і в інших країнах світу.

Десятирічний аналіз даних показав, що пацієнти з розміром живота понад 103 см на 35 відсотків частіше вмирають від цієї хвороби, ніж з талією менше 90 см.

Також ймовірність смерті від раку простати у тих, хто входить у верхні 25 відсотків по великому об’єму талії, на 35 відсотків вища, ніж у чоловіків з нижніх 25 відсотків.

Дослідники підкреслили, що підвищений ризик не обмежувався з клінічним ожирінням. Результати стосувалися і тих пацієнтів, які перебували в межах діапазону нормального індексу маси тіла (ІМТ), але мали надлишковий жир на животі.

Національна служба охорони здоров’я Британії рекомендує своїм чоловікам схуднути, якщо їх талія перевищує 94 см. Жир навколо талії небезпечний, оскільки він обволікає внутрішні органи і пов’язаний з метаболічними і гормональними проблемами.

Автор дослідження доктор Аврора Перес-Корнаго, наголосивши на необхідності подальших досліджень, щоб підтвердити висновки вчених, повідомила, що вони виявили значний зв’язок між концентрацією жиру на животі і талії з ризиком смерті від раку простати.

При цьому вона додала, що не виявлений ​​чіткий зв’язок між загальним вмістом жиру в організмі і ризиком смерті конкретно від раку простати. Для підтвердження цих висновків необхідна більша кількість випадків в цьому дослідженні разом з вивченням ситуації в інших популяціях.

Тим часом, високий ІМТ також небезпечний. Він збільшує ризик інших захворювань, включаючи інші види раку, тому людям слід враховувати наслідки надлишкового жиру в організмі, де б він не знаходився, додала вона.

Поділись


Новини партнерів