Не тільки вагітність: 5 можливих причин затримки менструації

Затримка менструації може налякати, особливо якщо вас турбує можливість небажаної вагітності або серйозних проблем зі здоров’ям. Вважається, що затримка відбулась, якщо менструація почалася пізніше, ніж через 5 днів після очікуваної дати. Якщо вона не почалась через 6 тижнів, вважається, що менструація пропущена, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Однак не всі затримки відбуваються через вагітність та серйозні проблеми зі здоров’ям. Ось 5 можливих причин, з яких менструація може початись пізніше, ніж звичайно:

Стрес. Хронічний стрес є основною причиною затримки менструації. З часом він навіть може викликати серйозні порушення циклу. Експерти стверджують, що надмірний стрес впливає на гіпоталамус – частину мозку, яка відповідає за вивільнення естрогену та процес овуляції. Якщо овуляція не настає, менструація прийде пізніше або не прийде зовсім.

Втрата ваги. Якщо ви раптово скинули багато ваги, менструація може прийти пізніше. Дослідження показали, що при різкому схудненні ми відчуваємо фізичний стрес, що може викликати дисбаланс гормонів, які необхідні для дозрівання фолікул яєчників під час овуляції.

Інтенсивні вправи. Затримки та пропущення менструацій часто трапляються у молодих спортсменок та танцівниць балету. Та не слід цим легковажити. Фахівці стверджують, що під час інтенсивних тренувань тіло спалює багато калорій. Якщо ви не компенсуєте цю витрату калорій їжею, організм переходить в режим виживання, що може викликати припинення овуляцій, як необов’язкового для виживання процесу.

Зміна графіку сну. Якщо ви почали працювати в нічну зміну, перемістились в інший часовий пояс або з якихось інших причин порушуєте звичний графік сну, це може вплинути на ваш цикл. За даними Американської академії медицини сну, у жінок, які засинають та прокидаються на 2 години пізніше, ніж зазвичай, часто відбуваються порушення менструального циклу. Інше дослідження, опубліковане в рецензованому журналі Frontiers in Endocrinology, показало, що циркадний ритм напряму впливає на вироблення статевих гормонів жінки та її менструальний цикл.

Протизаплідні таблетки. Якщо ви щойно припинили прийом протизаплідних таблеток, затримка або пропущення менструації – це нормально. Такі таблетки пригнічують вироблення статевих гормонів, щоб не допустити настання овуляції або вагітності. Коли ви припиняєте прийом цих таблеток, організму потрібен якийсь час, щоб знову почати функціонувати в нормальному режимі. Відновлення циклу може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців.

Поділись


Новини партнерів