Які шкірні симптоми можуть сигналізувати про високий рівень холестерину

Високий рівень холестерину може стати причиною серйозних ускладнень. При цьому він може тривалий час ніяк не проявлятись, багато людей дізнаються про високий рівень “поганого” холестерину тільки після серцевого нападу, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

В той же час, інколи підвищений рівень холестерину викликає симптоми, які можна помітити неозброєним оком, та при цьому їх мало хто з ним пов’язує.

Еруптивний ксантоматоз – рідкісне захворювання шкіри, спричинене надмірно високим вмістом ліпідів у крові. Часто воно виникає у людей, які не контролюють рівень глюкози в крові, а також у тих, хто має високий рівень тригліцеридів та холестерину.

Це захворювання викликає появу на шкірі відкладень ліпідів, які інколи називають ураженнями, папулами, бляшками або висипом. Приблизно у 10% людей з підвищеним рівнем холестерину в крові розвивається еруптивний ксантоматоз.

У дослідженні, яке проводив Національний інститут охорони здоров’я США, вивчались еруптивні ксантоми. Науковці написали, що ксантоми – це локалізовані відкладення ліпідів у шкірі, сухожиллях та підшкірних тканинах, що пов’язані з ліпідними аномаліями. Залежно від типів метаболічних порушень, ксантома може містити тригліцериди або складні ефіри холестерину. При цьому, люди, які мають нормальний рівень холестерину та тригліцеридів у сироватці крові, теж можуть мати такі ураження.

Найчастіше ксантоми з’являються на задній частині рук, включаючи лікті, і на задній частині стегон, сідниць і ніг. Крім того, вони можуть виникати на животі, шиї, спині, колінах, обличчі та шкірі голови.

Американська асоціація серця рекомендує перевіряти рівень холестерину кожні три-чотири роки після того, як вам виповнилось двадцять. Якщо ваші близькі родичі страждали від високого рівня холестерину, варто робити це частіше. Оскільки підвищений рівень холестерину тривалий час не проявляється, варто регулярно займатись фізичними вправами та дотримуватись здорового раціону.

Поділись


Новини партнерів