Вчені з’ясували, хто отримує кращий імунітет від COVID-19

Опубліковане чергове дослідження COVID-19. Цього разу вчені порівнювали імунну відповідь чоловіків та жінок і, схоже, жіночий імунітет протистоїть інфекції краще, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Дослідження показало, що Т-клітини жінок більш ефективно протидіють вірусу. Т-клітини, які ще називають Т-лімфоцитами – це білі кров’яні тільця, які захоплюють сторонніх агентів і захищають нас від інфекцій. Люди з сильними Т-клітинами отримують стійкий імунітет і краще протистоять захворюванням.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature, показало, що жіночі Т-клітини дають більш стійку імунну відповідь на COVID-19, ніж чоловічі.

В ході дослідження було розглянуто дані 98 пацієнтів, госпіталізованих до лікарні Yale New Haven Hospital у США із коронавірусною інфекцією легкої та середньої тяжкості. Попередні дослідження показали, що в чоловіків COVID-19 в середньому протікає важче, ніж у жінок, але причини такої розбіжності залишаються незрозумілими.

Дослідники відзначили, що Т-клітини вкрай важливі для роботи імунної системи, оскільки вони відповідають за знищення інфікованих клітин. Погана реакція Т-клітин корелювала з більш важким  протіканням хвороби у чоловіків. Однак у жінок такої кореляції помічено не було.

Порівняно зі здоровими людьми з контрольної групи, у пацієнтів з COVID-19 був вищий рівень вроджених імунних цитокінів та хемокінів, які направляють молекули, що беруть участь у рекрутуванні імунних клітин в осередки запалення. Втім, рівні деяких із цих молекул виявились вищими саме у пацієнтів-чоловіків. У пацієнтів жіночої статі вищий рівень цитокінів був пов’язаний з важчим протіканням хвороби.

Ґрунтуючись на результатах дослідження, вчені заявили, що чоловіки можуть отримати користь від терапії, що підвищує ефективність Т-клітин, тоді як жінкам буде корисніша терапія, що пригнічує ранні вроджені імунні реакції.

Поділись


Новини партнерів