Мед виявився ефективнішим протизастудним засобом, ніж аптечні препарати

Огляд 14 досліджень продемонстрував, що мед ефективніше усуває симптоми застуди, ніж лікарські препарати, що продаються без рецепта, пише Жіночий світ з посиланням на Science Alert.

Дослідження проводили науковці з Оксфордського університету. Вони зазначили, що мед – це добре відомий натуральний протизастудний засіб, який відрізняється дешевизною, доступністю та невеликою кількістю побічних ефектів.

Особливо цікавим є порівняння меду та антибіотиків. Вчені наголошують, що мед може виявитись чудовою альтернативою безрецептурним антибіотикам, які часто мають побічні ефекти і збільшують ризик антибіотикорезистентності.

“Оскільки більшість інфекцій верхніх дихальних шляхів є вірусними, призначення антибіотиків є неефективним і недоцільним”, – пишуть дослідники. “Однак відсутність ефективних альтернатив та бажання зберегти довіру пацієнтів можуть призводити до того, що антибіотики призначаються там, де вони не потрібні”.

Люди здавна використовували мед для боротьби з кашлем, але дослідження його ефективності були невеликими, поодинокими і часто не відповідали світовим стандартам якості. Новий огляд включає 14 досліджень, в яких загалом взяла участь 1761 особа. Він підтвердив, що мед ефективно бореться з кашлем, болем у горлі, закладеністю носа, загальною слабкістю, тощо.

“У метааналізі все залежить від досліджень, які ви використовуєте. Якщо ви використовуєте неякісні дані, ви мало що зможете сказати про предмет вивчення, за винятком того, що потрібно провести більше досліджень у цьому напрямку”, – каже Гедеон Мейєровіц-Кац, епідеміолог з університету Воллонгонг в Австралії, який не брав участь у дослідженнях. “У цьому огляді більшість включених досліджень, здається, мають тривожні невідповідності та кілька відвертих помилок, а це означає, що ми повинні бути дуже обережними, і не довіряти його результатам беззастережно”.

Дослідження було опубліковане у BMJ Evidence-Based Medicine.

Поділись


Новини партнерів