Науковці назвали овочі, які знижують ризик інфаркту та інсульту

Збільшення споживання хрестоцвітних овочів, таких броколі та капуста, пов’язане зі зменшенням ризику захворювань судин у літніх жінок, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Хвороби судин – це стан, що впливає на вени та артерії і може порушити приплив крові до органів. Найпоширенішою проблемою з судинами є накопичення холестерину та відкладень кальцію на внутрішніх стінках артерій. Вони також є найпоширенішою причиною інфарктів та інсультів.

“У попередніх дослідженнях ми виявили, що у тих, хто їсть більше капустяних овочів, знижується ризик виникнення клінічних захворювань серцево-судинної системи, але ми не знали, чому”, – сказала авторка дослідження Лорен Блеккенхорст з університету Західної Австралії. “Результати нового дослідження дозволили нам зрозуміти потенційні механізми цього явища”.

Дослідження було опубліковано в British Journal of Nutrition. Науковці використали дані 684 літніх жінок із Західної Австралії. Вони з’ясували, що ті, чий раціон включає багато капустяних овочів, мають менше накопичень кальцію в судинах. Відкладення кальцію – це важливий маркер структурних захворювань судин.

Науковці пов’язують це з вітаміном К, який може уповільнювати процес кальцифікації судин. Учасниці дослідження, які вживали щодня більше 45 г хрестоподібних овочів, мали на 46% менше кальцію в аорті, порівняно з тими, хто вживав мало цих овочів.

При цьому науковці додали, що вони не закликають обмежуватись лише капустяними овочами. Навпаки, що більше різноманітних фруктів та овочів буде у вашому раціоні, то краще.

Поділись


Новини партнерів