Який продукт може одночасно знизити кров’яний тиск та рівень холестерину в крові

Високий рівень холестерину у крові зазвичай супроводжується іншими проблемами, такими як підвищений артеріальний тиск. Холестерин відкладається на стінках артерій і ускладнює проходження крові по них, що змушує серце працювати інтенсивніше для забезпечення припливу крові до всіх органів, збільшуючи тим самим кров’яний тиск. В кінцевому підсумку через це суттєво зростає ризик інфаркту та хвороб серця, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

На щастя, і рівень холестерину, і рівень артеріального тиску можна контролювати за допомогою змін у способі життя та раціоні харчування. Давно встановлено, що деякі продукти можуть контролювати ці показники і зменшувати ризик серцевих захворювань.

До таких продуктів належить чорнослив. Одне з досліджень, що проводилось в 2010 році, розглядало потенціал чорносливу для зниження рівня холестерину в крові піддослідних та зменшення занадто високого кров’яного тиску.

В дослідженні брали участь дві групи учасників – одні випивали склянку соку з чорносливу і їли сам чорнослив щоранку протягом 8 тижнів, тоді як інші пили лише склянку води натщесерце. В кінці експерименту виявилось, що в учасників з першої групи був значно нижчий артеріальний тиск, загальний рівень холестерину та рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ, ніж в учасників з групи, яка пила воду.

Саме ЛПНЩ накопичується на стінках судин, заважаючи проходженню крові. ЛПВЩ, відомий також як “хороший” холестерин, знижує його рівень, транспортуючи його до печінки, де він розщеплюється.

Інше дослідження встановило, що у чоловіків з високим рівнем холестерину в крові він суттєво знизився після того як вони щоранку протягом восьми тижнів вживали 12 плодів чорносливу. Такі ж результати показали ще декілька досліджень, що проводились як на тваринах, так і на людях.

Вважається, що такі властивості чорнослив отримав завдяки високому вмісту клітковини, калію та антиоксидантів.

Поділись


Новини партнерів