Ознаки дефіциту вітаміну К, про які ви повинні знати

Вітамін К потрібен нашому організму не менше, ніж інші вітаміни та мінерали. Це важлива поживна речовина, яка необхідна для здоров’я кісток, серця та мозку, а також відіграє важливу роль у згортанні крові. Не зважаючи на його важливість, обізнаність населення про роль вітаміну К в нашому організмі не можна назвати високою. Через це 31% дорослого населення планети страждає від його дефіциту, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Існує дві основні форми вітаміну К – вітамін К1 (філохінон), який надходить з таких рослинних продуктів, як шпинат, і вітамін К2 (менахінон), який природним чином виробляється в кишковому тракті. Організм потребує обох різновидів цього вітаміну, в першу чергу для того, щоб зупинити кровотечі при травмах.

Насправді, досить багато продуктів містять вітамін К, але певні фактори, як от прийом деяких видів ліків, можуть перешкоджати його засвоєнню. Ось ознаки дефіциту вітаміну К, на які потрібно звернути увагу:

Навіть незначні порізи сильно кровоточать. Дефіцит вітаміну К ускладнює згортання крові, тому кровотечі можуть бути сильнішими, ніж ви звикли. Це суттєво збільшує ризик летальних наслідків серйозних травм, оскільки втрата крові буде набагато більшою. Також сигналізувати про нестачу вітаміну К можуть носові кровотечі і важкі менструації.

Ваші кістки стали слабшими. Вітамін К дуже важливий для збереження здоров’я та міцності кісток. Дослідження пов’язують нормальний рівень вітаміну К в організмі з високою щільністю кісток. Дефіцит же цієї поживної речовини може ослабити кістки і навіть призвести до остеопорозу. Часто через нього виникають болі в кістках і суглобах.

У вас часто з’являються синці. Ті, хто страждає на дефіцит вітаміну К, легко отримують синці. Навіть незначний удар може спричинити появу синця, що довго не сходить. Найчастіше вони з’являються на голові, особливо на обличчі. Деякі люди можуть помітити невеликі згустки крові в себе під нігтями.

У вас з’явились проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Дефіцит вітаміну К може спричинити виникнення кровотеч у шлунку або кишечнику. Ви можете помітити це за слідами крові в сечі або калі.

Ви помічаєте кров під час чищення зубів. Кровоточивість ясен та проблеми з зубами – це ще одна поширена ознака дефіциту вітаміну К. Вітамін К2 відповідає за активацію білка, який називається остеокальцин. Саме він переносить кальцій та інші мінерали до зубів. Його нестача призводить до порушення роботи цього механізму і робить наші зуби слабкими. Якщо не вжити заходів для вирішення цієї проблеми, можна навіть втрати один або кілька зубів.

Поділись


Новини партнерів